2019-05-02 11:15
Hegas

Idén till Link-systemet föddes ur Jan Kjærs kärlek till serier. Han såg ett samband mellan bild och text som kunde hjälpa läsaren att avkoda svåra ord och undvika vilda gissningar när ett svårt ord dyker upp. Men Link-systemet är mer än bara bilder i en lättläst bok, Jan Kjær har tagit det ett steg vidare.

Spana in Link-systemet

En bild säger mer än tusen ord, och för någon som precis börjat avkoda det skrivna språket blir det lätt överväldigande. Samtidigt som bilderna kan vara ett lässtöd finns det också en risk för vilda gissningar som gör att barnet tappar läslusten då de inte kommer vidare i texten eller gissar fel, menar Jan Kjær. Detta var ett problem som han såg en lösning på. Lösningen heter Link.

1. De många korta kapitlen ger en känsla av dynamik.

2. Fokus läggs på repetitioner, så att läsaren får en tydlig känsla av framgång, när ett ord känns igen och kan läsas utan problem.

3. Meningarna är korta.

4. Den brutna texten i pratbubblorna visar läsaren att en mening ibland kan stå på flera rader.

5. Den dynamiska stilen i text och bild, som uppmuntrar till läsning, har valts ut speciellt för målgruppen.

Vad gör Link-systemet speciellt?

– För att skapa optimalt lässtöd har jag komponerat bilderna så kompakt att de innehåller information från cirka två tredjedelar av den omkringliggande texten. Det betyder att läsarna kan scanna bilderna på ett uppslag innan de börjar läsa. Det ger dem en klar uppfattning om vilka ord de kommer att stöta på bara med hjälp av de kompakta illustrationerna. Därför kallas systemet Link, på grund av den unikt nära relationen mellan text och bild.

Framtaget tillsammans med en pedagog

För att vara säker på att systemet fungerar har Jan Kjær tagit hjälp av en pedagog. Han berättar att pedagogen ofta sett hur kompakta bilder kunde hjälpa barnen att gissa rätt på svåra ord. Link-böckerna har tagits emot väl av både andra pedagoger men också av barn och deras föräldrar.

– Föräldrar och barn har kommit fram till mig på bokmässor och berättat hur böckerna har fungerat för dem. Både historierna, de fina teckningarna men också själva systemet. Många gånger har det varit de första böckerna som barnen läst frivilligt och dessutom läst ut helt. Det gör mig otroligt stolt och glad att kunna vara med och göra skillnad i ett barns liv på det sättet. Att skapa läslust är det verkliga ledmotivet i mitt författarskap och det har jag lyckats med genom Link-systemet och de här lättlästa böckerna.

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
Dcfpc
Kod från Captcha-bild:

.

- .
2024-04-16 09:21:27
My webpage ... https://sanstore.kz/bitrix/redirect.php?goto=https://misericordiagallicano.it/it/component/k2/item/52-i-100-anni-di-lucchesi.html
This is a topic that is close to my heart...
Take care! Exactly where are your contact details though?
2024-04-02 14:48:15
Also visit my website :: Tusok Balita - P100
Greetings! Very helpful advice in this particular article!
It is the little changes that will make the biggest changes.

Thanks a lot for sharing!
2024-03-03 08:58:10
Review my webpage http://45.32.109.59:8282/