2020-11-10 10:56
Hegas

Jolanta Nilsson prioriterar den lustfyllda läsningen och hennes sagostunder har gjort succé på skolbiblioteket Alfabetan. Mycket tack vare hennes förmåga att skapa rekvisita med enkla medel och engagera barnen i berättelsen. Och det behöver inte vara svårt, så länge du har lite av barnasinnet kvar.  

Det var i mitten av december som Jolanta Nilsson återigen skulle fylla biblioteket med julstämning. Och visst är de gamla klassiska julsagorna härliga men Jolanta kände att det behövdes något nytt, något oväntat och något utöver det vanliga. Hon åkte till stadsbiblioteket och gick igenom alla julböcker hon kunde hitta. Där fick hon syn på Flugos jul. Berättelsen var julig, spännande, oväntad och rolig!
– Jag tänkte ”vad kan jag göra av det här? Flugo har ju ett litet hus, kan jag kanske göra ett sådant? Klart jag kan!” Och med en gammal plastdunk, papper och lim byggde jag Flugos hus.

Var uppmärksam på detaljerna

När Jolanta för första gången högläste Flugo för förskoleklassen märkte hon hur barnen lade märke till ögonen på bilderna. De stora ögonen väckte frågor, lockade till skratt och fångade barnens uppmärksamhet.
– Jag brukar försöka se vad barnen tittar på och vara uppmärksam på vad de ställer för frågor eller reagerar på. När de började prata om ögonen tänkte jag att det måste jag göra något med!

Med hjälp av bland annat tidningspapper, toarullar och några plastpåsar, som tidigare klätt några av de böcker som beställts till biblioteket, byggde Jolanta ihop en egen Flugo. I sagorummet läste hon sedan böckerna om Flugo tillsammans med den enkla rekvisitan. Sedan dess är alla Flugo-böcker alltid utlånade.

Berättelserna om Flugo har Jolanta berättat för både svensktalande 4-åringar och barn upp till tredje klass som har svenska som andraspråk. Att Flugo är ett lite udda husdjur säger hon är en av anledningarna till att barnen uppskattar berättelserna.
– Det är oväntat och skapar frågor. Hur är det att ha en fluga till husdjur egentligen? Dessutom är Flugo rolig, och så kan han prata med sin ägare. De roliga ljuden är också en sak som barnen tycker är kul, berättar Jolanta.

Högläsningen engagerar

När Jolanta högläser är det alltid stort engagemang, något hon tror beror mycket på att hon vågar bjuda på sig själv.
– Att ha barnasinnet kvar hjälper dig mycket. Våga pyssla ihop enkel rekvisita, barnen har inte så höga krav, det viktigaste är att du använder din fantasi. Och när du läser, gör det med inlevelse. Ändra tonläge, tänk på mimiken och visa att du själv lever dig in i berättelsen.

Men det är inte bara Jolanta som håller i högläsningen på biblioteket. I ett projekt för att göra läsningen till en naturlig del av vardagen låter skolan sjätteklassarna högläsa för barnen i årskurs 1.
– Då läser de enklare böcker. Det är ett sätt att visa att enkla böcker inte är något pinsamt eller annorlunda. De är berättelser precis som alla andra. Samtidigt som eleverna i årskurs 6 får träna på att läsa högt, får de yngre eleverna läsande förebilder.

Jolanta menar att det inte är längden på berättelsen, eller mängden ord som är betydande för om högläsningen engagerar eller inte. Flugo är full av överraskningar, och även om berättelserna är korta och inte innehåller så mycket text menar Jolanta att det ändå går att diskutera vad som står skrivet mellan raderna. Ett exempel är Flugo och Flugia och den puss som först fick eleverna att utropa ”Dem pussas, usch!”.
– Vid en närmare titt på bilderna fanns det ju små moln, eller tankebubblor. Vad kan det betyda? Pussades dem faktiskt eller vad det så att de bara tänkte på det? Varför gjorde dem det?

Lustfylld läsning i fokus

Att läsningen ska vara lustfylld är något Jolanta brinner för och i skolbiblioteket pryds väggarna med mängder av hemmapysslade dekorationer och i det mörklagda sagorummet finns kuddar och läslampor.
– Jag har använt några gamla mörkläggningsgardiner som jag hängt upp. De är slarvigt klippta och ser väl inte så bra ut egentligen men ingen bryr sig. Det är inte gardinerna som är i fokus, det är känslan och stämningen de skapar som är det viktiga.

I sagorummet sitter Jolanta ofta och läser böcker för barnen. Ibland fortsätter barnen läsa för varandra efter att hon lämnat rummet. Några läser även för sina syskon där hemma. Ibland kryper de äldre eleverna in i de små läskojorna de satt i som små, för att det är så mysigt där, berättar Jolanta. Målet är att hela biblioteket ska kännas hemtrevligt och skapa läsglädje. Hit kommer du för att välja en berättelse, för att du vill, det ska inte kännas som att du måste, menar hon.
– De tycker det är så kul och mysigt när jag läser för dem, och det tar de med sig hem. Det är härligt att se hur läslusten utvecklas. Från att de kommer i förskoleklassen och inte har någon kunskap om böcker och läsning, till att de när de går i sjätte klass kommer inspringandes i panik på fredagen för att de inte har något att läsa under helgen. Då kan man ju inte vara annat än nöjd!

Tips! Släng inte tidningarna!

Jolanta är noga med att säga att det inte behöver kosta pengar när du skapar rekvisita. Det mesta hon skapar är gjort av material som annars skulle ha slängts, eller som går att hitta hemma hos de flesta människor.
– Böckerna som vi beställer kommer ofta i kartonger som annars bara slängs. Men släng dem inte! De är faktiskt perfekta att bygga figurer av. Dagstidningar eller andra tidningar är också lätt att få tag på, de flesta har kanske tidningar hemma. Köp ett billigt lim och du kan skapa nästan vad som helst! Var inte rädd för att testa och ställ inte för höga krav.

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
CPDc
Kod från Captcha-bild:

10 Tell-Tale Symptoms You Must Know To Buy A Tiktok.Pornstars website
2024-03-30 05:39:54
10 Tell-Tale Symptoms You Must Know To Buy A Tiktok.Pornstars website