8/4
Hegas

Barnens Romanpris i Karlstad är ett bokpris som involverar hela 27 klasser och 4 bibliotek, med 600 anmälda elever inom kommunen. De jobbar med 5 olika titlar i olika svårighetsgrad och genre, där bland annat Åsa Storcks Alice i Stratford är nominerad! Hegas träffade bibliotekarierna Maria, Susanne och Johanna från Karlstad bibliotek som delade med sig av framgångsreceptet!

Under 2013 sändes programmet Barnradions bokpris. Radioprogrammet inspirerade bibliotekarierna Maria Jansson, Johanna Solberger och Susanne Lindén i Karlstad att själva organisera ett bokpris. De döpte bokpriset till Barnens Romanpris. Från början involverade bokpriset några få klasser i årskurs 6 men idag, sju år senare, är hela 27 klasser anmälda med sammanlagt 600 elever. Hur häftigt som helst!

Ett urval av fem böcker

Alice i stratford bokomslag

Barnens Romanpris består av ett urval av fem böcker i olika svårighetsgrad och genre som sexor ska arbeta med. Bokgenrerna är en blandning av historia, science fiction, äventyr, humor och skräck – allt för att väcka barns intresse. En av de utvalda titlarna är Alice i Stratford av Åsa Storck.  

– En flicka har dyslexi och var jättetydlig med att hon inte kunde läsa. Men när hon läste Alice i Stratford av Åsa Storck så blev hon sugen på att läsa fler. Och hennes klasskamrater stöttade henne. Det var fint! berättar Johanna.

Presentation av böckerna

Romanpriset börjar med att bibliotekarierna presenterar titlarna för de anmälda klasslärarna. Efter presentationstillfället får lärarna hela sommaren på sig att läsa böckerna. I början av höstterminen får alla deltagande klasser komma till något av kommunens bibliotek för en uppstartsworkshop. Här får barnen göra två övningar som är kopplade till böckerna.
– Vi gör övningar för att väcka nyfikenhet! Vi märker att det gör skillnad istället för att bara berätta om dem, säger Maria. Timmen avslutas med ett kort bokprat om varje titel. 

Övning nr 1:

I den första övningen får barnen bokomslagen utan titlar, med lösa titel- och genre-kort. Elevernas uppgift blir dels att para ihop rätt framsida med titel och dels med rätt genre. Här måste eleverna argumentera varför de tror att en viss genre och titel passar med ett visst omslag. 
– De är väldigt finurliga, de ser detaljer som vi har missat! Titeln Bortförda kunde till exempel kopplas till att Alice i Stratford hade rövats bort, berättar Susanne.

Övning 1 Barnens Romanpris Karlstad

Övning nr 2:

I den andra övningen har bibliotekarierna tagit ut ett citat från varje bok, som eleverna ska koppla ihop med rätt bok utifrån vad de nu vet om omslagen, titlarna och genrer. En övning som imponerar på bibliotekarierna.

Övning 2 Barnens Romanpris Karlstad

Författarsamtal som avslutning

Sexorna läser och diskuterar böckerna under hösten och runt lucia skickar bibliotekarierna ut en röstlåda och röstsedlar, där de får rösta på sin favoritbok. I januari får sedan eleverna gå en tipspromenad med anknytning till böckerna. Tipspromenaden leder inte bara till vilken bok som vunnit Barnens Romanpris utan också till författaren av boken! Många barn har förberett frågor, vilket leder till ett inspirerande samtal mellan eleverna och författaren.  
– Det är en stor överraskning. Barnen ser en livs levande författare, som de har röstat fram! säger Maria.

Väcker nyfikenhet hos de yngre

Bibliotekarierna berättar att Barnens Romanpris är något som många skolbarn ser fram emot i Karlstad. Ryktet om priset sprids på skolorna vilket väcker nyfikenhet.  
– Vissa fyror och femmor har redan läst böckerna och är nyfikna på vad sexorna gör. Det ger ringar på vattnet, säger Johanna.

Vill du organisera ett bokpris i din kommun? Här ger Maria, Susanne och Johanna sina 3 bästa tips!  

  1. Börja i liten skala och prova er idé i en mindre grupp, en klass till exempel.
  2. Avgränsa, välj en årskurs att arbeta mot.
  3. Låt varje lärare anmäla sin egen klass. Resultatet blir bäst med engagerade lärare.

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: