2021-01-21 10:43
Hegas

På tåget hem från Bokmässan i Göteborg 2013 började Marie Helleday Ekwurtzel knåpa på karaktärer till Glimma-serien. Och vet du vad? I år släpps den tionde boken med barnens favorithäst! Hurra! Men finns Glimma på riktigt? Och var får Marie sin inspiration ifrån? Redaktionen ställde en massa frågor till den hästtokiga författaren.

När Marie satt på tåget hem från Bokmässan 2013 började hon knåpa på karaktärer och en berättelse till Glimma. På mässan hade nämligen vår förlagschef sagt till henne att vi behövde en hästserie för mellanstadiet. Sagt och gjort, hösten 2014 fick läsarna äntligen möta Glimma i Räddad, den första boken i serien. 
- Jag skrev faktiskt bok nr 2 – Långritten – först. Men när min dotter läste manuset tyckte hon att serien måste börja med att Glimma kommer till stall Mulen. Så då satte jag mig och skrev del 1 – Räddad – på några veckor!

I år släpps den tioende boken i serien, Tjuvarna. Grattis! Hur känns det?
- Det känns helt galet härligt! Jag hoppades att det skulle bli 5-6 böcker. Detta är fantastiskt! Och kul att så många gillar dem! Förhoppningsvis blir det några till …

Finns Glimma på riktigt?! 

Glimma är en älskad bokserie för alla som tycker om äventyr och hästar. Serien handlar om islandshästen Glimma och hennes skötare Lilly. Böckerna är alla härligt och pricksäkert illustrerad av den välkända hästillustratören Lena Furberg. En ständigt återkommande fråga är om Glimma finns på riktigt. Nu fick vi äntligen chansen att fråga författaren själv.  

Nu vill vi alla veta, finns Glimma på riktigt?! 
- Både ja och nej. Glimma ser ut som hon gör, silversvart, för att vi har en islandshäst som ser ut precis så. Han heter Silfri och är född på Island. Men hans man är inte lika svallande som Glimmas … Hon har en äkta Lena Furberg-man! Sen finns det faktiskt en riktig islandshäst som heter Glimma! En gång för några år sedan såg jag att hon var till salu …

En hästtokig författare 

Inspirationen till Glimma-böckerna hittar Marie i sitt eget liv och fantasi. Hon har alltid älskat hästar och har hållit på med hästar nästan hela sitt liv. 
- Som tur är delas mitt intresse av både min dotter och systerdotter. Vi har två underbara islandshästar och är i stallet varje dag. Så det finns mycket att ösa ur!

Därmed har Maries eget hästintresse stor påverkan på hennes författarskap. Hon berättar att hon skriver böcker som hon själva hade velat läsa när hon var runt 10-12 år.
- Utan mitt hästintresse tror jag inte att jag hade haft varken kunskap eller inspiration att börja skriva hästböcker. Och jag hade inte kunnat ha samma förståelse för läsaren. Jag vet exakt hur det känns att längta efter att bli skötare … eller att längta efter en egen häst!

Det roligaste med att skriva hästböcker är enligt Marie att återuppleva alla känslorna kopplat till hästar. Som författare får hon på så sätt uppfinna ett universum och bestämma vad som ska hända där.
- Det är också roligt att låta läsaren få lära sig en massa. I alla böcker finns det med några faktasidor. Då kan boken uppskattas även av läsare som kanske inte är så hästtokiga som vi andra.

Favoritäventyret är Spelet 

Marie funderar länge på frågan om vilken bok som är hennes favoritäventyr med Glimma.
- Det måste nog ändå bli Spelet – bok 3. Det är första gången Lilly åker iväg med Glimma. De ska vara med i ett medeltidsspel och hamnar mitt i en spännande härva av bedragare och hundsmugglare. Mycket spännande! Men Spökträdet hamnar på god andraplats!

En sista fråga! Vem tycker DU borde läsa Glimma-böckerna?
- Alla, så klart! Nej, men faktum är att Glimma uppskattas av människor i många olika åldrar, allt från små barn till gamla pensionärer. Sedan är ju böckerna mest ämnade för barn som går på mellanstadiet. Men man måste inte vara intresserad av hästar. Dock får man vara beredd på att man kan bli det efter att man har läst ett par Glimma-böcker …

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
8QdBQW
Kod från Captcha-bild:

När kan du skriva en ny glimma bok för när jag har läst den kan jag inte sluta läsa så jag läste en av dina böcker på två dagar.
2023-05-05 08:52:25
inget