2023-02-22 11:36
Hegas

Anders Blentare delar sin tid mellan att spela teater på olika skånska scener och att skriva böcker för Hegas. Han tycker det är en perfekt blandning av jobb att ibland få sitta ensam på sin kammare och skriva, och ibland få leka, uttrycka sig och skapa tillsammans med andra. Det kan låta som väsensskilda yrken men den gemensamma nämnaren är texten. Och, mer specifikt, kärleken till texten.

Hej Anders! Vad är det bästa med att skriva lättlästa böcker för en målgrupp som är lässvag eller läsovillig?
Det absolut bästa är att få höra när barn och unga som kämpar med läsningen har slukat någon av mina böcker. Att få vara med och bjuda in dem i läsningens magiska värld. Då är allt vunnet!

Är det någon av dina karaktärer du gillar lite extra mycket? Och varför i så fall?
Sanja från Sanja-serien ligger mig varmt om hjärtat. Hon är envis, en riktig vinnarskalle och går allt som oftast över gränsen. Det gör det väldigt roligt att skriva om henne.

Pratar Miro lite som Zlatan, eller är det bara i mitt huvud?
Hehe, det är inget jag har tänkt på faktiskt. Men visst, Miro är en liten Malmö-kille, tänker jag. Så nog kan där finnas likheter ;-)

Förutom fotbollsserierna Sanja och City BoIS, där Miro är huvudperson, skriver Anders även serien Känd! Böckerna i Känd! har olika huvudpersoner, men gemensamt för dem är att de handlar om berömmelse. Hur är det att vara känd? Vilka för- och nackdelar finns? I den nyaste boken Alla utom du är huvudpersonen Matteos berömmelse inte ens självvald. Han råkar bara vara son till en av Sveriges största artister. Vad gör det med en människa? Hur hanterar man blickar, förväntningar och att aldrig veta om folk gillar en för den man är eller för den de tror att man är?

Här hittar du alla böcker av Anders Blentare!


 

Hej!

"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium (galet länge, jag vet!) som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig!" –Emelie Olofsson