1/10
Hegas

Alla kan läsa är temat på Dyslexiveckan

Idag börjar Europeiska dyslexiveckan som uppmärksammar läs- och skrivsvårigheter inför Världsdyslexidagen 4 oktober. Årets tema är ”Alla kan bli läsare” – något Hegas håller med om. Oavsett om du läser på skärm eller papper med ögonen, läslyssnar öronen eller läser med fingrarna är det läsning som räknas. Huvudsaken är att du som läsare kan ta till dig textens innehåll.

Men alla känner inte läslust. Då kan det vara svårt att ens försöka läsa. Ännu svårare blir det om läsaren känner att inga böcker fungerar. Då gäller det att sänka tröskeln.

Så sänker du tröskeln till läsningen

Det finns två viktiga saker att tänka på när du ska introducera läsningen till någon som av någon anledning är motvillig. Gemensamt för de här sakerna är att du sänker tröskeln.

1. Se till att nivån i texten, oavsett format, är rätt. Vissa vill läsa supersvåra texter, andra vill ha lättare text. Huvudsaken här är att läsaren inte får en för svår utmaning.

2. Se till att ämnet är intressant. Är det en 13-årig kille som inte vill läsa men gärna drömmer om den första mopeden? Tipsa honom om Leif Jacbosens Razzia!

Börja med att ta hänsyn till detta så att läsaren kommer igång. När läsaren klarar av texten kommer också läslusten. Vips är hen en sån som läser! Därefter går det att med rätt stöd och utmaning jobba sig upp till att klara av svårare texter.