Marie Helleday Ekwurtzel - författare

Vem är du?

Jag heter Marie Helleday Ekwurtzel och bor i Helsingborg. Min familj består av min man Rolf, vår dotter Malin samt de vuxna bonussönerna Jonas och Robin med familjer. I familjen ingår även hunden Totte samt islandshästarna Silfri och Stirnir. Min favoritdryck är te – gärna med en chokladbiskvi till!

Varför skriver du lättlästa böcker?

Det började med att jag översatte lättlästa böcker till svenska. Lättlästa böcker är en bra ingång för personer som tycker att det tar emot att läsa ”vanliga” böcker. Och det är så viktigt och roligt att läsa! Man får resa till andra platser och tider, man får titta in i folks huvuden och veta vad de tänker och känner. Människor som läser mycket berättelser får mer medkänsla med andra människor.


Hur som helst, förlaget Hegas behövde en serie hästböcker för barn mellan 9 och 12 år. Eftersom jag har hållit på med hästar nästan hela livet ville jag gärna prova att skriva egna hästböcker. Då kom serien om islandshästen Glimma till! Det har blivit ganska många böcker om den hästtokiga Lilly och hennes vänner nu. Och det är kul att hitta på nya berättelser.


För lite yngre barn skriver jag en serie som heter Rymd-klubben E.T. Böckerna handlar om Eskil och Tova som reser till alla planeterna i vårt solsystem. Riktigt spännande! Och innehåller också en del tankar kring adoption, identitet, ursprung, vänskap och att våga vara sig själv.

Vad är det bästa någon sagt om dina berättelser?

En läsare tyckte att det skulle finnas 1 000 böcker om Glimma. Det tyckte jag var väldigt roligt att höra! Men det bästa var nog en flicka som skrev att hon hade haft svårt att läsa tidigare, men när hon hade läst den första Glimma-boken ville hon inte sluta. Det gjorde mig riktigt varm i själen.

Vad läser du själv?

Jag läser allt möjligt, från dikter till deckare. Gärna historiska romaner. Det är kul att lära sig mer om hur det var förr i tiden. Det är också intressant att läsa om hur det är i andra delar av världen. Jag har bott i England och gillar brittiska deckare av Ian Rankin till exempel. En annan favorit är Denise Mina och hennes trilogi Garnet Hill. Seriealbumen om Asterix och Obelix är fortfarande roliga!

Vad gör du mer än skriver böcker?

Jag översätter mycket böcker för barn och ungdomar. Men jag är ju ledig ibland också! Då är jag ute med hunden, hänger i stallet, kör min dotter och hennes häst till tävlingar eller jobbar i trädgården. Jag försöker också hinna med att se på film. Det kan bli ensamt att jobba hemma, men jag har alltid sällskap – av vår hund Totte. Han får aldrig nog av lek och kel. Djur är fantastiska. Vi människor hade inte varit de vi är idag om det inte vore för djuren. Det är många tusen år sen vi lärde oss att tämja hästar och hundar. Det har betytt väldigt mycket för vår utveckling. Så var rädd om både djur och människor. Och var rädd om dig själv – för det finns bara en av dig!

Produkter
 • Ny serie för de hästtokiga! Lilly älskar hästar. Hennes bästis Stina har bliv...
  159 kr
 • Äntligen sommarlov! Sommaren är här och det är dags för långritt på ridskolan...
  159 kr
 • Lilly ser fram emot sommarens ridläger. Alla skötarna på ridskolan ska vara m...
  159 kr
 • Dramatik och kalabalik i stallet. Lilly älskar att hänga med bästa vännerna i...
  159 kr
 • En ny kille i stallet. Det är höst och årets hubertus-jakt närmar sig. Lilly ...
  159 kr
 • Det lackar mot jul, och på ridskolan förbereder sig Lilly och vännerna för de...
  159 kr
 • Lilly och Glimma är på kurs på en gård ute på landet. Först känns allt spänna...
  159 kr
 • En dag kommer det en ny shetlandsponny till ridskolan Mulen. Det visar sig va...
  159 kr
 • Lilly och hennes bästa kompis Stina får följa med Lillys pappa till Island. Ö...
  159 kr
 • Äntligen sommarlov! Sommaren är här och det är dags för långritt på ridskolan...
  159 kr
 • Glimma på arabiska. Lilly älskar hästar. Hennes bästis Stina har blivit sköta...
  159 kr
 • Rymdsnurr och känslokarusell Eskil är en vanlig kille. Bara lite rädd för vat...
  142 kr
 • Hur räddar man bäst en katt som fångats av ett läskigt monster på planeten Ma...
  142 kr
 • Det ska vara disco på skolan. Och tävling i att rocka rockring! Vännerna Eski...
  142 kr
 • Finns att köpa från och med den 7 december.
  142 kr
 • Rymdsnurr och känslokarusell Eskil är en vanlig kille. Bara lite rädd för vat...
  142 kr