Katrine Marie Guldager

Varför skrev du Tova i tornet, Katrine Marie Guldager?
Hegas har pratat med danska Katrine Marie Guldager, författaren bakom böckerna om Tova i tornet, flickan som ibland känner så mycket att hon exploderar. Böckerna är populära i Danmark. I Sverige uppskattar bibliotekarier, pedagoger och föräldrar böckerna på grund av att Tova handskas med känslor som inte alltid är så enkelt.

Vad inspirerade dig till att skriva böckerna om Tova? 
Böckerna om Tova fokuserar mycket på att kunna handskas med sina känslor, oavsett om det är ilska, känslan av att vara ensam eller utanför, avundsjuka eller glädje! Jag skrev böckerna så de skulle kunna fungera som hjälp i skolundervisningen, så att vi kan identifiera våra känslor och prata om dem. Du måste få möjlighet att lära känna de egna känslorna, det är lika viktigt som matematik!

Tova har ibland lite svårt att handskas med sina känslor, finns det ett behov av böcker som handlar om frustrerade eller arga barn?
Jag kan känna igen mig själv i Tova, jag är också en person som känner en väldig massa – som de flesta barn gör. Om man inte känner till och förstår sina känslor kan de riskera att ta makten från en vilket så klart inte är bra, men inte heller särskilt konstigt. Då blir du repad i ditt hjärta, som Tova säger.

Har du något tips till pedagoger och lärare om hur böckerna om Tova kan användas i undervisningen?
I varje bok är det bra att tala om vad Tova upplever. Till exempel när hon exploderar: Känner barnen igen den här känslan? Har de upplevt att deras föräldrar exploderar? Har de upplevt att läraren gör det? Varför exploderar folk och hur känns det att stå bredvid någon som exploderar? I regel får dessa typer av frågor barnens händer att skjuta i luften. Om man använder böckerna om Tova till sin fulla potential kan de vara en direkt väg till barnens hjärta.

Produkter
 • Tova, en helt vanlig tjej som går i skolan som alla andra. Men som också bor ...
  104 kr
 • Fjärde boken om Tova i tornet handlar om hur känslorna gör lite som de vill o...
  104 kr
 • Tova bor ensam i ett vattentorn. En dag följer Jens med henne hem för att se ...
  104 kr
 • Tova och stjärnhimlen får vi reda på vad som egentligen har hänt med hennes f...
  104 kr
 • Tova försöker gömma sig, för att hon tycker att det är pinsamt att hennes bäs...
  104 kr