Barnböcker

Vad ser du framför dig när du tänker på en barnbok? Det kan skilja sig väldigt mellan olika personer upptäckte vi när vi skrev den här sidan. Många tänker att en barnbok, det är lika med bilderbok. Böcker för barn är ofta något annat, kanske kapitelböcker? Alla samlas under samma paraply: barnlitteratur. Är inte det egentligen samma sak? Jo, om du kollar Nationalencyklopedin är det så: barnböcker är litteratur utgiven särskilt för barn.

Har du frågor?

Hör av dig när du har frågor om lättläst, läslust, utgivningen eller vilket urval som passar ditt bibliotek eller klassrum. Redaktionen svarar fort!

Ring 042-610 12 00 eller mejla info@hegas.se

 

Barnbokens historia

Johan Amos Comenius skapade 1658 bilderboken Orbis Pictus, en uppslagsbok för barn. Den anses vara den första bilderboken för just barn. Under lång tid var barnlitteraturen till för att både uppfostra och instruera i hur barnen skulle leva. Tänk på berättelsen om Pelle Snusk av Heinrich Hoffman (1845)! Där är det allt annat än läslust och nöjesläsande som är tanken.

Under 1900-talets början räknades barnlitteraturen som en egen genre. Sakta men säkert tog sig barnlitteraturen från att vara sedeslärande eller vuxenlitteratur som ändå gavs till barn (exempelvis Thomas Malorys Morte D’Arthur och böckerna om Robin Hood) till att bli ett eget väsen. Idag samsas många genrer inom barnlitteraturen: från faktaböcker till skräck och feel good.

Barnböcker startar läsningen

Nu har du hittat till Sveriges äldsta lättlästa barnboksförlag. När Siv och Gun startade Hegas 1983 saknade de rolig och lockande lättlästlitteratur som väcker läslusten. För läsning kräver ofantliga mängder lästräning och den är lättast att orka med om du får positiva läsupplevelser med dig. Om du har ett barn där hemma som kämpar med läsningen – testa sätt Hegas i hens händer!

Och du, om du letar efter läsutmaningar på rätt nivå, bekanta dig med Hegasnivåerna. Alla titlar är märkta med 1 till 5 prickar. De berättar för dig som förmedlare hur lätt texten är i boken, anpassat efter bokens tänkta ålder. Det finns skolbibliotekarier där ute som använder nivåerna för att barnen själva ska kunna se sina framsteg.

Nu vet du en hel del om oss. Dags att spana in utbudet av barnböcker!

Barnböcker för de yngsta barnen

Om du letar efter populära barnböcker för åldern 6 till 8 år kan du bläddra i karusellen. Där har vi samlat årets mest lästa barnböcker, oavsett tema eller genre. Passar lika bra i klassrummet som i bokhyllan hemma. Det viktigaste du kan göra för läslusten är att visa att läsning och böcker är en naturlig del av livet.

Barnböcker för slukaråldern

Här får du ett urval av utgivningen för barn i åldern 9 till 12 år. Åldern är känd som slukaråldern. Så ös barnböcker över dem nu!

Något vi ser är uppskattat bland barnen i den här åldern är Minecraft-böcker, grafiska romaner som Amulett och böcker om fotboll. Men du hittar mycket mer än det i vår utgivning av barnböcker.

Barn … ungdomslitteratur för tonåringen

Det känns fel att kalla tonåringarnas böcker för barnböcker. Inte så konstigt, det ÄR fel. Från 13 år och upp till 20 heter det nämligen ungdomslitteratur. En egen genre.