Barnböcker

Vad är en barnbok? Enligt Svensk ordbok är en barnbok en ”bok som i första hand är avsedd för barn”. Men de sätter ingen gräns för när ett barn slutar vara barn i boksammanhang. Så eftersom det finns många olika genrer av böcker som är avsedda för barn är barnbokgenren inte en (1) genre utan otroligt många. Men faktum är att barn- och ungdomslitteratur av alla sorter ibland klumpas ihop till det stora spretiga som vi kallar barnböcker. Detta blir extra tydligt i debatten varje år inför att Augustprisets barnboksvinnare ska utses. Bilderböcker för 3-åringar ska då jämföras med ungdomslitteratur för tonåringar. Ett omöjligt arbete såklart. Vad tänker du på för sorts böcker när du hör ordet barnbok?

Har du frågor?

Hör av dig när du har frågor om lättläst, läslust, utgivningen eller vilket urval som passar ditt bibliotek eller klassrum. Redaktionen svarar fort!

Ring 042-33 03 40 eller mejla info@hegas.se

 

Barnbokens historia

År 1658 skapade Johan Amos Comenius en uppslagsbok för barn som hette Orbis Pictus. Den anses vara den allra första bilderboken för barn. Men under väldigt lång tid var barnbokens syfte inte att roa läsaren utan att uppfostra och lära barn hur de skulle bete sig. Det var ju också få familjer som hade några andra böcker än bibeln och katekesen, så läsande var generellt inget man ägnade speciellt mycket tid åt – om man alls kunde läsa.

Från och med mitten av 1800-talet öppnade den svenska folkskolan dörren till läsningen för alla barn i Sverige, men fortfarande låg fokus på sedelärande historier. Länge läste barn också böcker som i första hand var skrivna för vuxna. Först i början på 1900-talet började barnlitteraturen bli en genre som ville roa och locka till läsning. Inte undra på att den rebelliska Pippi Långstrump väckte sådan uppmärksamhet på 1940-talet.

Barnböcker är en förutsättning för läsande

Nu har du hittat till Sveriges äldsta barnboksförlag som ger ut lättlästa böcker. När Siv och Gun startade Hegas år 1983 saknade de rolig och lockande litteratur som väcker läslusten hos de barn och unga som kämpar med läsningen. Böcker som är anpassade till läsaren ökar sannolikheten att hen tar sig genom hela boken. Och anpassning kan vara både att det är en barnbok till ett barn och att det är en lättläst barnbok till ett barn som behöver luftiga uppslag, bildstöd och kortare text.

När förutsättningarna för läsning finns ökar chansen att lyckas. Om du möter ett barn som kämpar med läsningen – testa sätt en Hegasbok i hens händer! Vårt nivåsystem gör det lättare att hitta en lagom utmanande bok. Alla titlar är märkta med en till fem prickar. De ger en fingervisning om textens svårighetsgrad och historiens komplexitet, i förhållande till bokens tänkta ålder. Nivåerna ka också användas för att barnen själva ska kunna se sina framsteg.

Barnböcker för nybörjarläsaren

Om du letar efter populära barnböcker för åldern 6 till 8 år kan du bläddra i karusellen. Där har vi samlat årets mest lästa barnböcker för lågstadieåldern, oavsett tema eller genre. Böckerna passar lika bra i klassrummet som i bokhyllan hemma. Det viktigaste du kan göra för läslusten är att visa att läsning och böcker är en självklarhet.

Barnböcker för slukaråldern

Här får du ett urval av Hegas utgivning för barn i åldern 9 till 12 år. Åldern är känd som slukaråldern. Oavsett om barnen du möter slukar böcker eller inte – ös barnböcker över dem nu! Kanske kan våra Minecraft-böcker, grafiska romaner och böcker om fotboll omvända några ovilliga läsare till slukare.

Barn … ungdomslitteratur för tonåringen

Det känns fel att kalla tonårsböcker för barnböcker. Inte så konstigt, det ÄR faktiskt fel. Från 13 år och upp till 20 heter det nämligen ungdomslitteratur. En egen genre. Här kanske Augustprisjuryn borde steppa upp och anpassa sina priskategorier.