Page 78 - Hegas-Hostkatalog-2019_FLIP PDF
P. 78

  Bildstödet hjälper eleverna att skruva sina egna sagor
Anna Kindblad och Helena Möllerström jobbar i en särskild undervisningsgrupp för elever med språkstörning. Eleverna går i årskurs 4–6 och för Anna och Helena är kommunikation
och språk en del av vardagen. Baserat på elevernas behov behöver de ibland ta fram anpassat läromaterial och alternativa verktyg. Ett av dessa verktyg är bildstödet som de skapat till Skruvade sagor.
Språkstörningar behöver lyftas
Språket kan delas in i tre olika områden – form, innehåll och användning. Att ha en språk- störning innebär att man har svårigheter inom ett eller flera av områdena. Enligt Anna och Helena är det en okänd men vanlig diagnos. En elev med språkstörning kan ha svårt att förstå vad andra säger, svårt att förklara saker med ord eller svårigheter med språkljud
och grammatik. För en person med en språkstörning kan det
vara svårt att hänga med i en berättelse eller att berätta en saga själv. När Anna och Helena upptäckte kortspelet Skruvade sagor såg de en chans att göra det både lättare och roligare för eleverna att skapa berättelser.
– Vi jobbar mycket med bild- stöd, strukturstöd och tecken som stöd. Språkstörningar behöver lyftas! Det är en väldigt okänd diagnos trots att den är så vanlig.
   Läs mer om Skruvade sagor på sidan 16.
 78 • Du hittar alla titlar på hegas.se

























































































   76   77   78   79   80