Page 63 - Hegas-Hostkatalog-2018-webb_FLIP PDF_ny
P. 63

  Blodigt värre...
Fokus på fakta – sätter den nyfikne läsaren i centrum. På ett lättsamt men inte lättviktigt sätt får den vetgirige här svar på sina många frågor. Rikligt illustrerad och med enkla texter förmedlas fakta till alla nyfikna i slukaråldern.
Varför finns det olika blod-grupper? Vad är det hjärtat gör egentligen? Hur rör sig blodet genom kroppen? Vad är ett blåmärke? I den här smetiga boken om vårt blod får du svar på dessa frågor och många andra.
Nyhet! Nov
  SÅR, RUVOR OCH VAR – DEN SMETIGA SANNINGEN OM BLODET ISBN 978-91-7543-723-1 Bok + CD 978-91-7543-724-8 Författare: Ian Graham Omslag: Bryan Beach m fl. Översättning: Sara Hemmel Utgivning: 5 november Pris 156 kr, 32 sidor
         Varning!
                               Innehåller mycket intressant information, roliga bilder och galna faktarutor.
Hegas-nivå 5 Från 9 år, Lix 25
                                                                                                               ”Både text och bild håller en humoristisk ton.”
Maj Gustavsson, BTJ-häfte 2018:10
                       ”Visste du att romarna använde kiss för att få vitare tänder? /.../ Det och mycket mer får du veta i denna lärorika och roliga faktabok...”
Karin@smaboktips
                    63
FAKTA
Ett blåmärke består av blod. Det tar cirka två veckor för det här blodet att brytas ner. Då bleknar blåmärket bort och försvinner
Blod kan läcka ut ur blodkärlen och fastna under huden. Då bildas ett färgstarkt märke som kallas blåmärke. Man kan
få ett blåmärke om man ramlar eller slår emot någonting. Stöten får små blodkärl att gå sönder så att blod sipprar ut under huden. Blåmärken kan göra ont, eftersom det läckande blodet kan ge en svullnad som trycker mot nervceller i huden. När ett blåmärke läker och svullnaden går ner försvinner smärtan också. När man blir äldre har blodkärlen lättare för att brista och gå sönder. Därför får äldre personer oftare blåmärken än yngre.
till slut helt.
Ögonen ligger i hålor som består av ben. Om man får
en hård smäll mot ögonhålan kan några av blodkärlen därinne pressas hårt mot
benet och brista. Då läcker
det ut blod och det bildas ett blåmärke runt ögat. Det mörka blåmärket kallas blåtira.
Aj!
När man har skadat sig kan man lägga en kyld kompress på det skadade stället i minst tio minuter. Då går svullnaden ner och blåmärket blir inte så stort.
16
17
Det är nästan borta!
Vad är ett blåmärke?
Vad är en blåtira?
En del blåmärken kan vi inte se. för de sitter djupt inuti kroppen. Inre organ som hjärtat, levern och njurarna kan få blåmärken. Alla delar i kroppen som blodet pumpar till kan faktiskt få blåmärken. Man kan till och med få ett blåmärke på hjärnan!
Syns alltid blåmärken?
Varför ändrar blåmärken färg?
Man kan räkna ut hur gammalt ett blåmärke är genom färgen på det. Ett nytt blåmärke är svart eller blått, men det behåller inte den färgen så länge. Blodcellerna som sitter fast under huden börjar snabbt brytas ner. När de gör det förändras färgen. Den mörka färgen bleknar snart och blir gul och brun, för att till slut försvinna.
Konstigt men sant!
Vissa märken på huden ser kanske ut som blåmärken
men är egentligen en sorts födelsemärken. De uppstår när det finns extra många blodkärl på en del av huden eller när blodkärlen där är större än normalt.
Hudens olika lager
Överhuden
Läderhuden
I läderhuden finns nervändar som gör att du kan känna saker. Här finns blodkärl som för syre till huden. Här finns talgkörtlar som bildar hudens naturliga fett. Och här finns svettkörtlar. Det är också läderhuden som gör huden så elastisk och tålig.
6
Svettkörtel
Underhud
7
Tänk dig att man lägger ut en vuxen människas hud på marken. Huden täcker då 2 kvadratmeter. Den väger 4 kilo och innehåller 18 kilometer blodkärl.
Huden består av tre lager. Det yttersta lagret heter överhuden. Den är ungefär lika tunn som papper, även om den på vissa ställen är tjockare, som i händerna eller under fötterna. Det mellersta lagret heter läderhuden. Den är mellan 3 och 30 gånger så tjock som överhuden. Det innersta och tjockaste lagret heter underhuden. Den är olika tjock på olika delar av kroppen. Tillsammans skyddar dessa lager din kropp
och ser till att den håller rätt temperatur. De ger dig också din känsel. I de tre lagren finns det dessutom hår, körtlar, nerver och blodkärl.
Cellerna i överhuden bildar melanin. Melanin ger huden dess färg. Det yttersta lagret
av överhuden består av döda hudceller. Undertill bildas hela tiden nya hudceller. De ersätter de döda cellerna som har ramlat av.
Varför gör det inte ont?
Jag är tjockhudad!
Överhuden innehåller mycket keratin. Keratin är ett tåligt och vattentätt protein som skyddar huden.
Läder- hud
Hår
Överhud Nerv
Blodkärl
Kul att veta
Maten behöver inte tyngdlagen för att nå magsäcken. Det är matstrupens muskler som pressar maten neråt. Därför kan man svälja maten till och med när man står på huvudet.
Tarmsystemet
Kymus pressas in i tunn- tarmen. Där bryts den
ner till näringsämnen av tarmens olika vätskor. Näringsämnena skickas ut till olika delar av kroppen. Resten förs vidare till tjocktarmen. Tjocktarmens väggar suger ut all vätska från den återstående massan. Tills sist är den torr och fast (bajs). Bajset förvaras sedan i ändtarmen tills du blir nödig och måste gå på toaletten.
Äckligt att veta
Vet du vad damm består av? En del av dammet är faktiskt död hud. Varenda minut på dygnet tappar vi mellan
30 000 och 40 000 döda hudceller. På ett år blir det nästan 4 kilo hud!
Underhuden
Underhuden består mest av fett. Fettet gör så att kroppen håller värmen, men dämpar också stötar. Underhuden binder ihop huden med vävnaderna undertill. I
det här lagret finns också rötterna till allt hår som växer på kroppen.
Hur bildas bajs?
Munnen och matstrupen
Magsäcken
Maten börjar brytas ner redan i din mun. Dina tänder mal sönder maten i mindre bitar. Saliven gör maten smetig och lätt att svälja. När du sedan sväljer maten försvinner den ner genom ett rör som kallas för matstrupen. Maten hamnar i magsäcken.
Svaret på frågan om hur bajs bildas börjar med maten vi äter. Våra kroppar bryter ner maten till näringsämnen som gör att vi kan röra på oss, växa och hålla oss friska. Denna nedbrytning
Bajs består av 75 procent vatten och 25 procent fast massa. Den fasta massan består i sin tur av fibrer som inte har kunnat brytas ner, av levande och döda bakterier, av celler och av slem.
Tungan
När maten når magsäcken vispas den runt av magsäckens muskler. Den blandas med magsafterna, som bryter ner den ännu mer. Till sist består maten bara av en tjock vätska som kallas kymus.
Mat- strupen
Saliv- körteln
Matstrupen Magsäcken
Det tar mellan 30 och 50 timmar för maten att färdas från munnen till ändtarmen.
6
Magsäcken
Tunn- tarmen
7
är faktiskt en hel apparat som kallas matsmältningen. Det är som ett enda långt rör, nästan 9 meter långt. Det börjar i munnen och slutar i ändtarmen. Matsmältningen består av flera olika organ. Varje organ har sin lilla uppgift för att göra om mat till näringsämnen. Till sist, när hela apparaten har arbetat färdigt, finns
det inga fler näringsämnen kvar. Bara en sak är kvar. Bajs.
Ttajromcke-n
Tunn- Magsäcken tarmen
Trevlig resa!
Änd- tarmen










   61   62   63   64   65