2019-07-11 09:57
Hegas

Torsten Bengtsson jobbade tidigare som specialpedagog och sedan nästan 20 år tillbaka är han även författare. Det var eleverna han mötte i skolans värld som inspirerade honom till att skriva böcker för barn och ungdomar. För honom är berättandet av en historia lite som att lägga ett pussel och det pusslet lägger han allra helst i en tyst vagn på tåget.

När Torsten själv gick i skolan hade han bra fantasi och kunde komma på många bra historier, men han hade svårt att få ner dem på papper.

– Jag hade lite problem med att stava, något som gjorde att jag tappade självförtroendet för det skrivna ordet.

När han utbildade sig till lärare fick han därför kämpa lite extra med svenskan och någonstans där började det också lossna. Men det var först när han fick sitta framför en dator som skrivandet verkligen tog fart.

– Plötsligt var det möjligt att bygga upp historier på ett helt annat sätt. För mig blir det som att lägga ett pussel där alla bitar måste passa in i en historia för att bilda en helhet.

Över hundra böcker

Torsten skriver inte bara böcker för barn och ungdomar, han skriver även böcker för vuxna och totalt har det blivit långt över hundra böcker under årens gång.

– Jag gillar omväxling och att skriva olika sorters böcker och för olika åldrar. Därför skriver jag barn- och ungdomsböcker, men också faktaböcker, olika läromedel för skolan och på senare tid även för vuxna

Det var barnen på skolan han arbetade som fick honom att börja skriva böcker för barn och ungdomar. De tyckte att han berättade så bra historier och sade åt honom att bli författare. Som specialpedagog kände han också att det saknades riktigt bra böcker som kunde läsas av de flesta. Ofta var de lättlästa men saknade innehåll och substans.

– En del av dem var så urvattnade och tråkiga att de istället motverkade sitt syfte så att de blev svårlästa. Sedan har jag alltid gillat att berätta historier som är spännande, roliga och som kan ge en liten eftertanke.

Skriver helst på tåget

Spännande historier är någonting som Torsten söker överallt. Ibland är det något han själv varit med om och ibland kan det vara något han läst i en tidning, hört på radio eller sett på film. När han hittar en spännande person eller en bra historia bygger han sedan vidare på den i sin egen fantasi. Skriver gör han på lite olika platser men oftast är det hemma vid köksbordet eller i sängen, trots att han faktiskt har ett skrivbord. Men det bästa stället han vet är i en tyst avdelning på tåget.

– Du sitter på din plats, bra musik i hörlurarna och med Sveriges vackra landskap som svischar förbi som sällskap.

Gillar inte ordet lättläst

När han inte skriver hänger han i simhallen. Förr samlade han på skivor men numera gör han spellistor i Spotify. Torsten gör också författarbesök på skolor och bibliotek runt om i landet där han försöker sprida läs- och skrivglädje. Och även om många av hans böcker är skrivna med ett lite enklare språk tycker han inte om ordet lättläst.

– Det är helt meningslöst. För om du har dyslexi eller andra former av läs- och skrivsvårigheter är en bok aldrig lätt att läsa, den är nästan alltid svårläst och kräver extra koncentration och kraft.

För Torsten handlar det istället om innehållet. Utan spänning och humor blir det svårt att fånga läsaren enligt honom. Enligt honom går det alldeles utmärkt att göra även med en rak handling, lite kortare meningar och sparsamma miljöbeskrivningar. Dessutom gäller det att inte välja för svåra ord utan istället förklara orden på ett sätt så att det inte stör handlingen. Då blir det mer lättillgängligt för läsaren men det betyder inte att det blir lättläst för alla.

– Från förlaget sida går det att "lufta" texten med ett ökat radavstånd och fina illustrationer som underlättar läsaren.

SPLEJ är spännande deckarböcker 

Torsten är författare till den populära serien SPLEJ, en serie som började som en idé om spännande deckarböcker. Böckerna handlar om fyra huvudpersoner, två killar och två tjejer. De fyra ungdomarna har olika bakgrund för att spegla ett mångkulturellt Sverige och varje bok tar upp ett allvarligt tema. Men samtidigt som böckerna lyfter viktiga ämnen ville Torsten att det skulle kännas modernt och att läsaren kan relatera till boken.

– Därför fick huvudpersonerna ha en egen studio där de spelar in egna program som de sedan lägger ut på sin Youtube-kanal. Men för mig blev det också viktigt att det måste vara med ett stänk av allvar.

Alla SPLEJ-böckerna väver in olika teman och ämnen som på olika sätt har sin grund i samhället vi lever i. I ”Mysteriet på kyrkogården” handlar det om hemlösa, ”Mysteriet med tomterånarna” handlar om missbruk och i ”Mysteriet med den hemska sanningen” är det förintelsen som är utgångspunkten. Den sistnämnda boken i SPLEJ-serien som har blivit ett populärt inslag i klassrummen då de bjuder in till diskussion om viktiga samhällsfrågor – någonting som Torsten är glad för.

– Jag vill berätta något mer med mina böcker än att "bara" lösa mysterier.