2019-03-05 10:29
Hegas

Starka tjejer kräver starka förebilder. Precis som det behöver finnas exempel i alla verksamheter och myndigheter, i filmer och i musiken måste det finnas barn- och ungdomsböckerna. Här följer några böcker som på olika sätt handlar om starka tjejer. Ibland kan det handla om starka känslor, ibland om superkrafter och ibland är hon stark för att hon måste.

 

Starka tjejer i böcker för barn i åldern 6-8 år
Lisen och tjuven av Cecilia Sundh

    Lisen letar efter en tjuv och Lisens mamma letar efter kärleken, är det kanske så att de letar efter samma person? Har Lisen och hennes mamma fått en tjuv i huset? En bok med hög igenkänning för de som lever med en förälder som letar efter kärleken.


Tova i tornet 4: Tova blir kär av Katrine Marie Guldager

I fjärde boken om Tova är det starka känslor – Tova har blivit kär! I boken beskrivs hennes känslor på ett poetiskt och tänkvärt sätt för barn i lågstadiet och visar att det är okej att känna både mycket och starkt. Böckerna om Tova i tornet är en serie och den första boken Tova exploderar är utvald av kulturrådet i deras förskolesatsning.

Vampyrspanarna av Annika Widholm

Äntligen finns det en ny spanarbok att hugga tänderna i! Och huggtänder är precis vad de tuffa tjejerna Hanna och Malva spanar efter när de tvingas övernatta på ett kusligt hotell…

 

Starka tjejer i böcker för slukaråldern, alltså 9-12 år

Vildmarks-systrar: Katten Loori flyr av Noelle Stevenson & Grace Ellis

Molly, Jo, April, Sam och Rebecka är på scoutläger, Vildmarks-systrarnas läger. Tjejerna är tuffa och tar sig an utmaningar med livet som insats! De är alla bra på olika saker och tack vare deras starka vänskap kan de lösa både kluriga anagram och klå stenstatyer i armbrytning. I första delen om de starka tjejerna är det någonting som döljer sig i skogen och plötsligt förvandlas pojkscouterna till något skrämmande…

Vildmarks-systrar skylt

Glimma - Spökträdet av Marie Helleday Ekwurtzel

Lilly och Glimma är på kurs ute på en gård på landet. Från en ek uppe på kullen hörs märkliga ljud och det låter som om kråkorna kraxar ”akta!”. Har Lilly bara inbillat sig eller bär eken på en hemlighet? Detta är den sjunde fristående delen i serien om Lilly och Glimma. Visst du att Glimma firar jubileum?  

 

Böcker med starka tjejer för tonåringen

Yasmins flykt av Miriam Halahmy

Femtonåriga Yasmin och hennes lillebror tvingas fly från Syrien när kriget kommer. I boken får vi följa henne på resan genom flyktinglägren i Turkiet och Grekland men också bekanta oss med Kamal som Yasmin möter längs vägen.

Superhuman: Utan vingar av R. T Martin

I serien Superhuman får vi möta ungdomarna med superkrafter. Superhuman: utan vingar handlar om Cassie som när hon fyller 16 märker att hon kan flyga, en superkraft vi många säkert drömt om. Men att få en superkraft är inte helt lätt, vad skulle andra säga om de visste? Cassie tränar på natten och ljuger för både vänner och familj men plötsligt hamnar hennes vän i fara och Cassie måste ta ett viktigt beslut.

Tusen gånger om av Cecilia Sundh

När sommarförälskelsen förvandlas till en mardröm… I Tusen gånger om behandlas ett tungt ämne både rakt och varsamt och ger en inblick i en ung tjejs kamp för att gå vidare och bearbeta ett övergrepp. Med #metoo i färskt minne är detta en självklar bok att lyfta i samband med Internationella kvinnodagen, samtidigt berör den någonting som kan vara lätt att känna sig ensam i. 

 

Dagar som internationella kvinnodagen handlar om förändring och det är bland annat genom böcker läsaren skapar sig en bild av samhället och omvärlden. Så genom att erbjuda en bred blandning av böcker som visar att tjejer är starka och kompetenta kan inspirera läsarna till att våga ta plats och vara starka. Oavsett om det handlar om att jaga vampyrer på läskiga hotell eller stå upp för rätten till sin egen kropp. På vilket sätt är du stark? 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: