2024-02-02 11:10
Emelie Olofsson

Det sägs att schackspel kräver bra kondition. Inte så konstigt eftersom det är vetenskapligt belagt att pulshöjande aktiviteter förbättrar både inlärning och koncentration. Det är också erfarenhetsmässigt belagt att fysisk aktivitet gör en trött i kroppen. Då kan det vara skönt att sjunka ner i sängen eller soffan med en bok. Att kombinera sport och läsning är alltså, hur man än ser på det, a match made in heaven! Här kommer våra bästa tips inför (läs)sportlovet!

Tävla i läsning

Få går igång lika mycket på tävlingar som barn och unga. Varför inte ordna en lästävling eller läsutmaningen under sportlovet. Låt klasser eller skolor tävla mot varandra, elever tävla mot sig själva eller elever tävla mot personal. Räkna antal lästa minuter, sätt upp delmål och locka med spännande bokpriser och belöningar i slutet.

Maraton

Maratonets ursprung må vara en språngmarsch, men det går lika bra att utmana klassen, bokcirkeln eller andra barn i din närhet med ett riktigt LÄSmaraton. Preppa med boktips, och kanske en runda i pulkabacken eller ett varv i löpspåret. Sen är det bara att läsa i 4,2 mil … Hur gör man det, undrar du! Kanske världsrekordtiden på 2 timmar eller att varje sida motsvarar ett antal meter. Eller varför inte gå all in på vintersport och läsa under vasaloppet som i år går av stapeln 3 mars. Bästa tiden ligger på 3,5 timma. Det blir ett läsmaraton som heter duga!

På resan

En bok är bästa sättet att fördriva långa enformiga timmar i bilen på väg till skidbackar, kusiner eller andra lovaktiviteter. Åksjuk? Välj en ljudbok! Dela upplevelsen med familjen, eller kryp upp mot sidorutan med dina lurar och försvinn iväg till en annan värld.

Bild: Ur Taekwondo, privat foto, Rim Bayaa i blått

4 faktaböcker om sport

En del älskar att sporta, andra läser hellre om sport. Här är fyra faktaböcker om sport.

Taekwondo: Rim Bayaa började med taekwondo när hon var 10 år och bara två år senare tävlade hon i sitt första SM. I boken Taekwondo får du lära dig regler och en massa annat som är bra att kunna, och Rim berättar varför taekwondo är den bästa sporten.

Hockey: Hockeyproffset Samuel Jonsson som spelar för skånelaget Rögle berättar hur det är att vara spelare i ett elit-lag och hur viktigt det är att samarbeta för att lyckas.

Skejta: Oskar Rozenberg Hallberg – mer känd som Oski – ger dig sina bästa skejtartips och berättar hur det är att jobba som professionell skejtare.

Dansare: Att dansa är blod, svett och tårar. Men också otrolig glädje! Breakdansaren Ferhat Düz och flera andra professionella dansare berättar varför de älskar dans och varför dansare är världens bästa yrke.

6 skönlitterära sportböcker

Här är ett urval av sportig skönlitteratur. Du hittar fler böcker om sport på Hegas.se.

Bild: Ur Sanja av Anders Blentare, med illustrationer av Katarina Vintrafors

City BoIS: Fotboll är roligt, svettigt och utvecklande. Men det kan också vara fyllt med konflikter och samarbetsproblem. Miro och de andra i City BoIS tvingas dribbla både bollar och relationer.

Sanja: Sanja har hett temperament, framför allt på plan. Men det är inte lätt att hålla tillbaka när fotboll är ens liv.

Bild: Ur Ponnyklubben av Sara Ejersbo, med illustrationer av Tina Ley Burholt

Ponnyklubben: I serien Ponnyklubben möter vi olika barn och deras fyrbenta älsklingar. Ridning är en tuff sport, både fysiskt och emotionellt. Och det kräver sin ryttare att klara av pressen.

Hästarnas värld: I Hästarnas värld är det hästarna som är huvudpersoner och människorna får stå åt sidan. I olika historiska epoker får hästarna vara hjältar.

Bild: Från omslag av Starkare än nu av Emma Frey-Skøtt

Nadir: Hemma i Syrien simmade Nadir flera gånger i veckan och här i Sverige saknar han simträningen. Men kan han ta upp det igen trots att allt är nytt och ovant här?

Starkare än nu: Mandas liv är rörigt. Mammas nya kille är ett as och Manda vägrar bo hos dem. Tur att hon har träningen. Men där finns Love som hon inte vet var hon har.

Sportlov eller kokslov?

Sportlovet föddes under de kalla krigsvintrarna i början av 1940-talet och kallades då kokslov. Anledningen var att kolen som man värmde upp skolorna med var dyr på grund av kriget. För att spara pengar höll man skolorna stängda när det var som allra kallast. Dessutom blev lovet en paus från smittspridningen. Samtidigt uppmanades familjer att komma ut och röra på sig, till exempel genom att åka skidor.

Bild: Ur Lea och kristallnatten av Emma Carlson Berne, med illustrationer av Matt Forsyth

Tycker du att det där med sportlovets historia är spännande? Då kanske det passar med någon av våra historiska romaner som utspelar sig under andra världskriget.

Alice och attacken: Alice bor på Hawaii när japanerna plötsligt bombar den amerikanska militärbasen där. Efteråt är allt annorlunda, bara för att Alice pappa kommer från Japan.

Lea och kristallnatten: När Hitler kommer till makten förändras livet för alla judar i Tyskland. En natt slår nazister sönder judarnas butiker och tänder eld på synagogorna. När Leas pappa dessutom blir misshandlad måste Lea göra något.

Saknas din sport?

Alla barn och unga ska kunna läsa lätta böcker som är svåra att motstå. Du som är bibliotekarie eller lärare känner barnens läsning bäst. Har vi missat någon sport – hör av dig till emelie@hegas.se och tipsa mig!


Hej!
"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se" –Emelie Olofsson