2020-09-13 15:25
Hegas

Hurra! Regeringen har beslutat att alla lärarstudenter från och med hösten 2021 ska få kompetens att undervisa om sex och relationer. Alla elever har rätt att få en bra undervisning om identitet, sexualitet och relationer men undervisningen brister idag. Varför? En anledning kan vara att lärare idag inte har rätt kompetens eftersom ämnet inte ingår i lärarutbildningen.

Lärare uttrycker idag stor osäkerhet kring att undervisa i sexualkunskap. De saknar helt enkelt kompetensen, vilket inte är så konstigt med tanke på att sexualkunskap historiskt sett inte har varit en del av lärarutbildningen. Det är beklagligt. Barn och unga måste få en chans att diskutera lust, sex och samlevnad i klassrummet!

Hur kan Hegas hjälpa dagens lärare

Vi välkomnar regeringens beslut att alla lärare, även lågstadielärare, ska utbildas i sexualkunskap och samlevnad på sina universitetsutbildningar från och med höstterminen 2021. Det är ett stort steg framåt! Men vi ställer oss frågan: Hur kan vi hjälpa de lärarna som redan är verksamma idag? Om de uttrycker svårigheter och osäkerheter i sexualundervisningen, behöver de stöd och hjälp att undervisa i det nu!

Lärare har sedan ett par år tillbaka kunnat hitta normbrytande och inkluderande berättelser i Hegas utgivning. Böcker som gör samtycket till något sexigt och lyfter många former av identiteter, relationer och sexualiteter. Spana in Utanför plan eller Våga längta!

Våga längta fördjupas i lärarhandledningen

Våga längta är en serie på fyra böcker skriven av Anna Ahlund som tar upp ämnen som lust, sex och relationer på ett inkluderande vis. Genom att utgå från böckerna får alla i klassen en gemensam utgångspunkt för samtalen och kan resonera utifrån karaktärernas situationer och upplevelser. Till böckerna har vi släppt en lärarhandledning för dig som är lärare i högstadiet och gymnasiet. Som lärare får du tips och idéer om allt från bemötande, ordval och lektionsupplägg.

Författaren och läraren Anna Ahlund om serien: 

”Då jag själv är lärare i botten såg jag framför mig hur böckerna skulle kunna användas i undervisningen på högstadiet och gymnasiet, speciellt i arbetet med sex och samlevnad. I mitt yrkesliv har jag alltid haft stort fokus på hbtq-frågor, och jag ville därför även bidra med tankar på hur undervisningen kan anpassas för att fler elever ska känna sig välkomna och inkluderade. Därför innehåller denna handledning en del om hbtq och inkludering, samt en del om ämnesöverskridande arbetssätt runt sex och samlevnad, något jag själv har goda erfarenheter av.”

Recensioner av boken:

@bogbibblan: Den stora gärningen med böckerna ligger i att de tar fasta på det svårdefinierade utan att förlora en positiv syn på sex. Sex och lust tillåts att vara lite läskigt och storslaget underbart på samma gång. Det borde vara ett lagbrott att inte ha minst en uppsättning av ”Våga längta”-böckerna på varje grundskola.

Tips på länkar:

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
zWvBr
Kod från Captcha-bild: