2019-11-07 11:32
Hegas

Anna Ahlund och Anna Jakobsson Lund, två författare som har en sak gemensamt, de skriver båda om sex. Genom sina böcker vill de erbjuda ungdomar en trygg och verklighetstrogen plats att utforska sin sexualitet på. En plats som kittlar fantasin och där samtycke är sexigt. Men hur är det egentligen att skriva lättläst om sex? Och varför är det så viktigt?

Därför skriver de om sex

Det kan vara svårt för ungdomar att prata om sex, särskilt med vuxna eller andra med mer erfarenhet. Det är lätt att bygga upp en föreställning om hur det ”borde” vara eller vad som förväntas av en. Genom böcker kan man få ta del av olika människor och olika erfarenheter och på så sätt kanske lära sig mer om vad man själv tycker om.

– Genom att skildra olika sorters sex och olika känslor i böckerna hoppas jag att läsaren ska känna att det inte bara finns ett sätt som är rätt, säger Anna A.

Svårt att skriva lättläst sex

Men sex kan också vara en utmaning för en vuxen författare, särskilt om det ska skrivas lättläst. Det är mycket känslor och mycket som händer, samtidigt måste det vara rakt och enkelt för att kunna skrivas med färre ord. Bilden av vem karaktärerna är utvecklas genom hur de är mot varandra, vem som tar initiativ och hur de kommunicerar och vad de känner.

– Många undviker det eftersom det kan kännas både utlämnande och för svårt. Det är så många känslor som ska fångas, utan att det låter platt eller tillgjort, säger Anna J L.

– I en längre text är det lättare att hinna hinta om saker och förbereda läsaren på att det kommer att bli hett så småningom, men när texten är kortare behöver sexet komma igång snabbare för att få plats, förklarar Anna A.

– Förhoppningsvis ska ju sexscenen också påverka den som läser, och det är ytterligare en dimension, säger Anna J L.

Sex ska vara positivt

Båda är överens om att det ändå är viktigt att försöka, det behövs böcker som ger en positiv syn på sex.

– Sex är något som de flesta ungdomar har funderingar kring, och som de någon gång kommer att få uppleva för första gången, säger Anna J L.

– Tyvärr känner många press runt att ha sex och att det ska vara på ett speciellt sätt. Genom att få läsa om sex som är kul och känns bra tänker jag att det är lättare att börja fundera över vad en själv gillar, säger Anna A.

Det är viktigt att komma ihåg att alla är olika och att sex kan se olika ut för olika människor. Idag finns det i huvudsak två källor för ungdomar att lära sig om sex, genom skolan och genom porr. Det saknas en källa som kittlar fantasin men som samtidigt upplyser om vikten av samtycke och gör sex till något kul för alla som är med.

– Varken skolan eller porren ger egentligen någon tillfredsställande kunskap om hur sex funkar, menar Anna J L.

I skolan ska alla ungdomar få samma möjlighet att lära sig och utvecklas, det gäller även kunskaperna i sex och samlevnad. Därför är det viktigt att erbjuda olika skildringar av sex. Men framför allt att göra samtycke till någonting sexigt och låta kommunikationen ta plats.

– I skolan är det viktigt att prata om att sex inte bara är en enda sak, att alla inte gillar samma och att folk är olika. Genom att diskutera en bok kan det vara lättare att prata om känsliga saker utan att det blir för personligt eller att någon behöver känna sig utpekad, förklarar Anna A.

– För mig är det viktigt att visa en typ av sex där samtycke görs till något sexigt, där båda parter har det bra och där kommunikation är en viktig del, säger Anna J L.

Kan vara känsligt

Att skriva lättläst om sex kan vara känsligt och väcka reaktioner. Ingen av de båda författarna har dock fått någon kritik för sina böcker. I alla fall inte vad de vet om.

– Jag tror att den som läser mina böcker rätt snart märker vad de handlar om, och om någon inte gillar sexet hoppas jag att de låter bli att läsa det. Det fina med böcker är att det går att bläddra förbi saker en inte vill läsa. Eller välja en annan bok, säger Anna A.