9/1
Hegas

Såhär spelar du Skruvade sagor

Skruvade sagor är ett kortspel som på ett pedagogiskt och lekfullt sätt skapar förståelse för hur en saga är uppbyggd, främjar fantasin och låter dig träna på att återberätta dina egna historier. Spelet kan spelas på många olika sätt, här finns det rum för att vara kreativ!

För att ge lite inspiration och en grund att utgå från har vi ändå valt att skriva spelregler till två olika spel, ett kortspel och ett sagospel. Vi har även några förslag för hur du kan använda korten för att skriva sin alldeles egna saga. Du hittar alla våra spelregler här nedanför. Hur spelar du?

Sagospel

Skruvade Sagor består av 50 kort uppdelade i fem olika kategorier: Huvudpersoner, platser, fiender, händelser och sagoslut, samt två jokrar. Spelarnas uppgift är att vara den som får ihop flest sagor genom att spela ut fem kort, en från varje kategori, och berätta sin saga. Sagorna som berättas är inte de vanliga ni har hört förr.

Skruvade Sagor fungerar bäst från 2 till 5 spelare. Spelet börjar med att alla får fem kort på hand och resten läggs med baksidan upp i en draghög mitt på bordet. Den som är yngst får börja. Om spelaren har en komplett saga på hand får den lägga ner den bordet och berätta den. Annars får spelaren dra ett kort från högen och kasta ett annat kort med framsidan uppåt i en slänghög bredvid draghögen. Sedan är det nästa spelare i medsols ordning.

Kortspel

Alternativ 1
Skruvade Sagor kan också spelas som ett enkelt samlarspel för 2-7 spelare. Varje spelare får fem kort på hand. Målet är att samla fem kort av samma sort. Den yngsta spelaren börjar och drar ett kort och slänger ett kort, sedan fortsätter man medsols. När spelaren har fått fem kort av samma sort ropar den ”Dödluvan!” och lägger ut korten. Tar draghögen slut, blanda slänghögen och använd som draghög.

Alternativ 2
Skruvade sagor kan också spelas som ett skicka-spel för upp tio spelare. Målet är att samla fem kort av samma sort. Gör iordning leken genom att sortera ut så att det för varje spelare som är med finns fem kort av samma kategori. Så för fyra spelare ska leken bestå av 20 kort uppdelade på

Sagoverktyg

Skruvade Sagor kan också användas för att skapa sagor tillsammans, till exempel i klassrummet. Nedan följer några olika förslag, men möjligheterna är nästan oändliga:
Förslag 1
Dra kort tills du har en av varje kategori och skriv sagan tillsammans. Detta kan även göras i smågrupper.
Förslag 2
Alla korten läggs upp och så får man själv välja vilka kort man vill berätta en saga om.
Förslag 3
Dela upp kategorierna i olika högar och turas om att dra och berätta sagan i klassen genom att lägga högarna i rätt ordning: Huvudperson, plats, fiende, händelse och sagoslut.

Känner du igen illustrationerna? De kommer från böckerna ur Lilla Skräckbiblioteket! Riktigt skruvade sagor som Guldlock och de tre spökena.

 

  Varor som nämns i nyheten

 • Skruvade Sagor är vårt nya sagospel där man ska samla ihop de olika delarna s...
  79 kr
 • Skruvade Sagor är vårt nya sagospel där man ska samla ihop de olika delarna s...
  259 kr
 • Den klassiska sagan i ny tappning. VARNING: BÖR EJ LÄSAS VID LÄGGDAGS! Trodde...
  104 kr
 • Snövits elaka styvmor lurar Snövit att sova för evigt. Endast en kyss från en...
  104 kr
 • Guldlock är en alldeles för nyfiken och äventyrlig liten flicka som egentlige...
  104 kr