21/1
Hegas

Vissa barn älskar faktaböcker och slukar allt som kan svara på deras frågor eller berätta hur någonting fungerar, ser ut eller kom till. För andra är fakta bara information som staplas på hög och något som är svårt att känna lust kring. Kanske är det för att det inte ges lika mycket utrymme för fantasi? Men så behöver det ju faktiskt inte alls vara! För även när det handlar om fakta, så kan du med hjälp av fantasin göra det riktigt spännande, tokigt, roligt och lustfyllt. Hegas tipsar om fem sätt att göra faktaläsningen rolig(are!) 

1. Låt skönlitteraturen och faktaböckerna slås ihop och byt plats på välkända karaktärer och historiska personer.

Hur hade Batman sett ut om han levt på medeltiden? Om Alice från På plats i tiden råkat göra en tidsresa till vår tid – vem tror du då hade hjälpt henne skriva? Låt barnen välja en valfri karaktär att hänga upp all fakta på en stund, det kan bli både tokigt, roligt och lärorikt! Vrid och vänd på tid och rum, och fundera på vad som är typiska saker för tiden ni pratar om.

2. Gör en tidsresa!

Ja, det är ju kanske svårt att göra på riktigt, men låtsas kan man ju alltid göra. Läser du böcker om historia – försök föreställa dig hur livet såg ut just då, genom att leva så. Spela upp en teater, låtsas vara en person från en annan tid under en dag, eller gör en ”historieätarna” och testa typiska maträtter från en annan tid.

3. Upplev det du läser på nära håll.

Återigen, det går kanske inte att resa i tiden men det finns ju faktiskt en hel del fakta om vår nutid. Fakta om djur och natur till exempel. Kanske kan ni besöka ett tropikarium eller en djurpark som hjälper till att skydda utrotningshotade djur? Eller varför inte gå ut i närmsta skog och leta efter mystiska fotspår i marken? Fakta blir både lite roligare och lättare att lära sig när det går att koppla till någonting verkligt. Och så är det ju ganska gott med en fika efter en dag i skogen också.

4. Knäppa fakta.

Humor kan ofta vara en bra igång till fakta! Oavsett om det handlar om djur, planeter, historia eller kropp och knopp, så finns det mängder av fakta – en del ganska knäpp faktiskt. Vad som är knäppt kan ju vara olika för alla och beroende på hur man ser det. Vad gör djur som skulle vara knäppt för dig att göra? Vad gjorde man förr i tiden som känns knäppt idag? Hitta knäppa och konstiga fakta som kan locka till både skratt, frågor och lust att veta mer!

5. Tänk om …?

Mycket av vår historia ser ut som den gör för att någon valde att göra något på ett visst sätt vid en viss tidpunkt. Det kan också vara en stor olyckshändelse eller naturkatastrof som vänt upp och ner på världen. Tänk om det inte blivit som det blev? Tänk om ingen kommit på hjulet? Hur hade vi tagit oss fram då? Eller om Columbus åkt åt andra hållet? Om dinosaurierna inte hade dött ut, hade de fortfarande funnits kvar då? Och hur hade de sett ut idag? Diskutera och fundera på ett sätt som både är lärorikt och kittlar fantasin!

  Varor som nämns i nyheten

 • 65 miljoner år efter det att dinosaurierna dött ut upptäcktes de av människan...
  142 kr
 • Världens största pyramid är också över 4000 år gammal. Nina och Ninos äventyr...
  142 kr
 • Under cirka 700 år styrde samurajkulturen livet i Japan. Samurajer var soldat...
  142 kr
 • På yngre järnåldern - under en period på trehundra år - satte sjöfarare skräc...
  142 kr
 • Vädret är något som påverkar oss alla. Vad vi ska ta på oss för kläder. Vilke...
  139 kr
 • Här på jorden finns allt vi behöver - luft att andas, mat att äta och rent va...
  139 kr
 • Lär känna pirayor på djupet. men akta så att du inte sätter i halsen! Visste ...
  109 kr
 • Visste du att de flesta spindlar har åtta ögon? Eller att honspindeln kan var...
  109 kr