14/2
Hegas

Kärlek till sig själv, vänner, familj och partnern. Det finns många att älska och kärleken tar sig lika många uttryck. Kanske är det just därför kärleken är så spännande för barn och unga? Ja, spännande för vem som helst i vilken ålder som helst.

Det syns tydligt att kärleken ligger människan varmt om hjärtat när du tittar på böcker, film och konst. Hur ofta är inte just människans känsla till en annan i centrum?

Lättläst kärlek för barn 6-8 år

Som sagt kan kärleken se ut på många olika sätt – och kärleksobjektet kan vara allt från en sko till kompisens mamma. I alla fall för ett förskolebarn. Men för de lite äldre barnen går det att utforska kärleken i följande böcker.

Flugo och Flugia av Tedd Arnold

Flugo och Buzz leker ute. Då träffar de en flicka. Hon har ett husdjur. En flug-flicka som heter Flugia. Flugo och Flugia pratar likadant. - ZZZZ!

Tova blir kär av Katrine Marie Guldager

Fjärde boken om Tova i tornet handlar om hur känslorna gör lite som de vill och hur det kan kännas att bli kär i någon. Om att få tunghäfta av blyghet och plötsligt bli röd på kinderna. Serien om Tova skildrar olika känslor på ett tänkvärt och poetiskt vis för barn i lågstadiet.

Lättläst om kärlek för barn 9-12 år

Leo och kärleken av Pär Sahlin

Om den svåra, märkliga och härliga kärleken. – Du måste komma på ett sätt att få Alina att tycka om dig, säger Tuva. Hur ska ni annars bli ihop?
– Bli ihop?
– Men allvarligt, Leo. Kan du ingenting om kärlek?
– Nej, det verkar som Leo är sämst på kärlek. Tuva däremot, hon verkar vara expert.
– Du måste vara både rolig och snäll, säger hon. Och lite romantisk!
När Leo senare på kvällen ligger i sin säng tänker han på Tuvas råd. Det känns hopplöst. Han har inga idéer.
Men just innan han håller på att somna kommer han på det. Nu vet han vad han ska göra!

Lättläst om kärlek för unga 13+

Är vi på riktigt? Av Susanna Svensson

För varje minut som går, blir jag mer nervös. Tänk om Alex har ångrat sig. Fast då borde han ju inte skickat det där messet. Eller?
Julina är kär i klasskompisen Alex. Killen med bruna ögon som glittrar när han ler. Han som både är snäll, rolig och kreativ. Som får henne att känna sig alldeles varm inuti. Samma kille som hon nu ska gå på bio med. De har bestämt träff utanför. De ska ses vid sju. Men tiden går och han verkar inte dyka upp. Julina känner sig sviken. Hon trodde att Alex gillade henne också. Men han kanske inte känner som hon? Eller har det hänt nåt?

Utanför plan 1: Starkt försvar och Utanför plan 2: Släppa in av Anna Jakobsson Lund

Böckerna Utanför plan handlar om en gymnasieskola där eleverna startat ett mixlag i basket. Mest för att ha möjlighet att träna basket på skoltid. Men tyngdpunkten i berättelserna ligger utanför plan: på sex och relationer. Författaren Anna Jakobsson Lund vill beröra och inspirera ungdomar. Samtycke ska vara något sexigt.

Arvid är alltid så kaxig och visar upp en hård fasad, vilket stör Evelyn. Vad tror han ska hända om han visar sig svag? Men när han blir sjuk vid en tävling visar han upp en helt annan sida, en sida som väcker Evelyns intresse.

  Varor som nämns i nyheten

 • Flugo och Buzz leker ute. Då träffar de en flicka. Hon har ett husdjur. En fl...
  104 kr
 • Fjärde boken om Tova i tornet handlar om hur känslorna gör lite som de vill o...
  104 kr
 • Om den svåra, märkliga och härliga kärleken. – Du måste komma på ett sätt att...
  149 kr
 • Alex skrattar till. Jag möter hans blick. Ögonen glittrar så där fint. Denna ...
  155 kr
 • Evelyn och hennes kompisar har startat ett mixlag i basket på sin skola. Arvi...
  146 kr
 • Arvid och Evelyn är med i samma basketlag. Ibland träffas de och har sex vilk...
  146 kr