10/2
Hegas

Äntligen är det dags för sportlov! Det börjar i Göteborg under vecka 7 för att sedan släppa loss Malmö i pulkabacken. Sist, men absolut inte minst, flyr Stockholms elever skolorna för andra aktiviteter.

Visste du att sportlovet i Sverige kom till för att Bränslekomissionen 1940 ansåg att vi behövde spara på uppvärmningen av skolorna? Krigsåren gjorde att vi fick ransonera med allt från mat till stenkol. Men barn behöver ha något att göra! Så då anordnade man olika aktiviteter, som ofta handlade om sport. Men för den som inte vill sporta går det lika bra att göra något annat. Som att läsa!

För de som inte vill sporta hela tiden utan också krypa ner i soffan med en bok och en kopp varm choklad kommer här ett gäng boktips! Med eller utan sport. Länkar till böckerna hittar du längst ner!

Boktips för de yngsta (6–8 år)

Vampyr-spanarna av Annika Widholm
Spanar-böckerna är en populär serie om Hanna och Malva som spanar så fort de hittar något mystiskt. I Vampyr-spanarna övernattar de i ett slott som verkar hysa en vampyr …

Tova blir kär av Katrine Marie Guldager
Fjärde boken om Tova i tornet handlar om hur känslorna gör lite som de vill och hur det kan kännas att bli kär i någon. Om att få tunghäfta av blyghet och plötsligt bli röd på kinderna. Serien om Tova skildrar olika känslor på ett tänkvärt och poetiskt vis för barn i lågstadiet.

Flugo och Buzz är hjältar av Tedd Arnold
Det var en gång en hjälte. Han hette Flugo ... Så börjar sagan om Flugo och Buzz. En spännande berättelse om två kompisar som tillsammans uträttar underverk och blir riktiga superhjältar. Fast bara i fantasin. För boken om dem själva är skriven av dem själva ? för dem själva. När Buzz och Flugo hittar på sina egna äventyr kan allt hända.

Boktips för slukaråldern (9–12år)

Witchboy av Molly Ostertag
13-årige Aster har vuxit upp med sin häxfamilj i skogen bortanför den lilla staden. För dem är det självklart - flickor blir häxor och pojkar blir formbytare som kan ta djurens skepnad. Men Aster har alltid haft lättare för häxmagi trots att det är förbjudet för killar. När en ny ondska dyker upp börjar den med att infiltrera formskiftarna. Kan Aster rädda alla med hjälp av häxmagin utan att dra på sig byns ilska?

Vildmarks-systrar: Katten Loori flyr av Noelle Stevenson & Grace Ellis
Vildmarks-systrarna: Katten Loori flyr är första delen i den naturnära, men inte så naturtrogna serien, som med humor och befriande fantasifullhet vänder sig till alla från nio år och uppåt som söker färgsprakande äventyr där det är? Vänskap till max!? som gäller.

Antikligan – Den hemsökta vagnen av Thomas Kingsley Troupe
En vagn börjar rulla runt i Svartbyn för egen maskin och Vilmer, Hai, Isa och Juno i Antik-ligan inser att de har fått ett nytt spöke på halsen. Men när de försöker ta reda på vems vagnen var är det ingen som vill prata. Vem är det egentligen som har dött? Och varför hemsöker denne en gammal rostig vagn? Mystiken tätnar samtidigt som Vilmer inser att han nog drabbats av något ännu svårare: Kärleken.

Boktips för tonåringen (13 år och uppåt)

Superhuman: Utan vingar av R.T Martin
På sin 16-årsdag upptäcker Cassie att hon kan flyga! Men Cassie är rädd för vad folk ska tycka om henne ifall de får veta sanningen. Hon vill absolut hålla sin superkraft hemlig. Därför tränar hon mitt i natten, ljuger för sina föräldrar och lurar sina vänner. Men plötsligt är en av hennes vänner i fara. Då måste Cassie bestämma sig för om hon ska hjälpa till eller inte, även om det betyder att hon avslöjar sin hemlighet.

Tusen gånger om av Cecila Sundh
Sommarlovet har börjat. 13-åriga Iza följer med mamma för att hälsa på Krister. Det är mammas nya kille. Han jobbar på ett kollo. Iza blir snabbt vän med två äldre killar. Hon blir till och med kär i en av dem. Men när hon ska åka hem händer det som inte får hända. Sommarförälskelsen förvandlas till en blandning av hat, skam och skuld. Iza dömer sig själv för det som hände - tusen gånger om...

Nadir och det svåra valet av Pär Sahlin
Nadir flydde till Sverige från kriget i Syrien. Här tränar han simning och genom simklubben har han träffat Linn – som han tycker mycket om och kanske är ihop med.
Men så får han ett mess. Soraya, hans vän från Syrien, tänker komma till Sverige! Nadir ställs inför ett svårt val. Vem gillar han mest?
Samtidigt är det dags för den stora simtävlingen. Hur ska han kunna fokusera på att vinna när huvudet är fullt av kärleksproblem?

  Varor som nämns i nyheten

 • Det är snöstorm och Malva och Hanna måste övernatta på ett ruskigt hotell. Ha...
  139 kr
 • Fjärde boken om Tova i tornet handlar om hur känslorna gör lite som de vill o...
  104 kr
 • Det var en gång en hjälte. Han hette Flugo ... Så börjar sagan om Flugo och B...
  104 kr
 • 13-årige Aster har vuxit upp med sin häxfamilj i skogen bortanför den lilla s...
  168 kr
 • Molly, Jo, April, Sam och Rebecka är på Vildmarks-systrarnas läger för tuffa ...
  159 kr
 • Sommarlovet har börjat. 13-åriga Iza följer med mamma för att hälsa på Kriste...
  159 kr
 • Nadir flydde till Sverige från kriget i Syrien. Här tränar han simning och ge...
  159 kr