Bloggen om lättläst & Hegas
2020-01-09
14:48
I det läsfrämjande arbetet med en generation där social interaktion sker hela tiden måste också läsningen bli social. Det säger forskaren Leslie B. Preddy. Unga engageras av litteratur om de får samtala om den och om det innebär en social aktivitet. Men hur gör man läsningen till en social aktivitet då? Och vad betyder det egentligen när man pratar om social läsning? Här får du 4 tips!
2019-12-19
16:02
I samtal om hur man främjar läslusten och får barn eller elever att läsa mer, eller överhuvudtaget, dyker ordet tröskelbok ofta upp. En tröskelbok kallas också för ingångsbok, och är precis som det låter en ingång till läsningen och en bok som sänker tröskeln för läsaren. Men varför behövs de och vilka böcker är egentligen tröskelböcker?
2019-11-28
13:51
Stallet och hästarna hade en viktig och positiv inverkan på Camilla Jönssons egen psykiska hälsa som ung. Därför blev stallet också en naturlig plats för hennes nya serie att utspela sig i. ”Det enda som hjälper” är hennes tolfte bok som författare och med den vill hon sätta ord på de svåra känslorna och ge hopp till de som drabbats av självskadebeteende.
2019-11-21
13:55
Den 14 oktober 2019 utsåg Göteborgs stad årets årskurs 3-bok. I samband med tillkännagivandet hölls en inspirationsdag för de som arbetar i årskurs tre, eller på bibliotek i Göteborgs stad. Årets bok var Splej, mysteriet med häxan av Torsten Bengtsson. Under November delades boken ut till tusentals barn i Göteborg. Några fick till och med besök av häxan Baba Gaga själv! Och du? du har väl inte missat att det kommit ännu en bok om SPLEJ va?
2019-11-15
09:43
De flesta av oss minns säkert hur läraren eller bibliotekarien brukade läsa för oss, några av oss hade kanske även föräldrar som läste högt ur en bok. Det är tur det, för högläsning är viktigt! Men varför är det egentligen det?
0 kommentar(er)
2019-11-07
13:13
Jag heter Kristina Holmqvist och jag arbetar som lärare i Hässleholm där jag bland annat arbetar med ungdomar som har läs- och skrivsvårigheter. Jag ser det som en förmån att få ge dessa elever en fantastisk läsupplevelse. Det är främst därför jag har varit delaktig i att skapa och utforma läsnyckeln till Superhuman - Utan vingar. Vilken superkraft skulle du vilja ha? Min superkraft skulle vara att få alla elever att bli goda läsare! Är det rentav möjligt, med superkraftsknep som Hegas Läsnycklar?
2019-11-07
11:45
Anna Kindblad och Helena Möllerström jobbar i en särskild undervisningsgrupp för elever med språkstörning. Eleverna går i årskurs 4–6 och för Anna och Helena är kommunikation och språk en del av vardagen. Baserat på elevernas behov behöver de ibland ta fram anpassat läromaterial och alternativa verktyg. Ett av dessa verktyg är bildstödet som de skapat till Lilla Skräckbibliotekets Skruvade sagor.
2019-11-07
11:32
Anna Ahlund och Anna Jakobsson Lund , två författare som har en sak gemensamt, de skriver båda om sex. Genom sina böcker vill de erbjuda ungdomar en trygg och verklighetstrogen plats att utforska sin sexualitet på. En plats som kittlar fantasin och där samtycke är sexigt. Men hur är det egentligen att skriva lättläst om sex? Och varför är det så viktigt?
2019-11-07
09:41
Pedagogerna på Västra Berga i Helsingborg storsatsar på skönlitteraturen i klassrummet för de allra yngsta, årskurs F-3. Genom bokpåsar, temaveckor, teater och diskussioner väcker de intresset för böcker och uppmuntrar barnen till att lära av varandra.
2019-10-25
11:37
Idag är det den internationella skolbiblioteksdagen. Den instiftades av International Association of School Librarianship för att uppmärksamma hur viktiga skolbibliotek är. Skolbiblioteken är en viktig pedagogisk resurs som hjälper elever att bli bättre läsare och informationssökare – vilket också gör dem till aktiva samhällsmedborgare. Det är ett stort ansvar och alla som jobbar med skolbibliotek förtjänar ett stort tack för sin insats!