2019-02-13 10:15
Jasmine

Hej du nyfikna läsare!

Den här veckan har jag fått arbeta en del med bakside- och säljtexter. Det intressanta med det här är att det är sånt som vi fått öva på under utbildningens första termin. Trots det känns det ändå som att jag kikar på det för första gången. Jag har även fått sitta en del med det lite mer pilliga arbetet som finns på förlaget, dvs. att jag har klippt och häftat en del i vårens tryckprover som nu ska läsas igenom och dubbelkollas innan de går iväg till tryck på riktigt. Fattas det någon sida? Är något uppochner eller på ett annat språk? Både det ena och det andra kan gå fel i en sån här process och ni kan lita på att jag hade en aning ont i huvudet efteråt. Att stämma av tryckprover är vad mina handledare här på Hegas skämtsamt kallar för “typiskt praktikantgöra” eftersom de själva tycker att det är ganska tråkigt. Det är jag nog beredd att hålla med om, även om det såklart håller mig sysselsatt. Om inget annat så dämpar de mer pilliga aspekterna av förlagslivet min ångest över hur oteknisk jag ibland kan vara. Som tur är, har jag hittills inte behövt låtsas som att jag är expert på något av Adobe-programmen.

Min utbildning består av två delar: teori och praktik. I dessa två delarna ingår ett flertal mindre delkurser där vi fördjupar oss i allt från InDesign och marknadsföring, till barn- och kokböcker. Det mer praktiska får vi avklarat redan under vår första termin. De mer teoretiska bitarna hänger kvar och fördjupas allt eftersom vi närmar oss tiden för att skriva kandidatuppsats. Att upplägget ser ut som det gör såg jag till en början som en hyfsat stor nackdel. Jag tyckte givetvis det var roligt att redan från start få känn för vad det innebär att jobba som redaktör. Samtidigt, kände jag väl senare att denna erfarenhet inte nödvändigtvis hade förvaltats på rätt sätt inför min praktikperiod. Men å andra sidan är det just därför praktiken finns. Som studenter har vi ju en tendens att beta av högskolepoäng och prega in information så hastigt att det man har lärt sig ibland glöms bort kort efteråt. Sen finns det ju såklart många områden som min utbildning omöjligtvis hade kunnat täcka in på ett och ett halvt år, som till exempel hur man jobbar med läsnycklar eller räknar ut LIXet på en text. Innan jag kom hit fanns det många saker som jag inte hade någon aning om. Men man lär ju sig något nytt varje dag!

Har du några funderingar kring livet som förlagsstudent, medmänniska eller praktikant? Släng iväg ett mejl till goddag@ordstark.se. Jag älskar frågor och besvarar dem gärna.

Plingande hälsningar,
Jasmine

Taggar: Jasmine , Hegas , Praktik