2018-08-29 09:07
Hegas

Häxor, magi och formbytare! Hegas har pratat med New York-födda Molly Knox Ostertag som är aktuell med en serie grafiska romaner om normbrytande Aster.

Vad inspirerade dig till att skriva Witchboy?

Jag hämtar mycket av min inspiration från min barndom och de böcker jag älskade då. Flera av mina favoritböcker handlade om tjejer som klär ut sig till killar och gör saker som traditionellt kodas som pojkaktiga. När jag i vuxenålder började fundera över dessa historier insåg jag att jag inte stött på så många böcker som visar det motsatta – en pojke som vill göra typiskt kvinnligt kodade saker. Därför bestämde jag mig också för att skriva en sådan bok. Det var här idén föddes – sedan fogade jag ihop idén med min kärlek för natur och magi och historien började sakta men säkert utvecklas. När jag efterhand lärde känna Aster och Charlie blev det ännu viktigare för mig att berätta deras historia.

Witchboy handlar mycket om att utmana normer och hitta modet att vara den du är. Vilket är ditt bästa tips till någon som vill vara sig själv men inte riktigt vågar?

I slutändan handlar det alltid om att lära sig att se sitt egen värde – en kliché, men fortfarande väldigt sant. Det var först när jag började lyssna till mig själv, ta tillvara mina egna intressen, passioner och känslor som jag började skapa konst jag kunde vara stolt över. Det var också då jag började forma relationer som kändes meningsfulla. Det kan kännas svårt, vilket jag även försöker visa och utforska i Witchboy, men boken visar också hur farligt det kan vara att förneka sig själv. Jag brukar alltid uppmuntra andra att leta upp personer och platser som får dem att våga vara och känna sig ärliga och öppna. Jag lovar – det är värt det!

Vad är det bästa med att skriva grafiska romaner?

Eftersom jag alltid varit väldigt visuell och skapar bilder i huvudet älskar jag att kunna berätta en historia parallellt i text och bild, att låta dessa komplettera varandra. När jag först började skriva Witchboy gjorde jag en lista av saker jag ville rita: skogar, magiska ritualer, ett viktorianskt hus och så vidare. Utifrån det utvecklades historien – mycket tack vare mina visuella intressen. Att rita karaktärerna gör dem mer levande för mig – jag älskar att fånga deras nyanser och deras unika uttryck.

Här får du 3 tips på normbrytande grafiska romaner!