24/5
Hegas

Lättläst handlar inte bara om att skriva sagor för barn, det handlar om att göra svåra ämnen lätta att förstå och böcker lätta att läsa. Eftersom sex är något som de flesta ungdomar funderar kring och är nyfikna på tror vi att det kan locka till läsning. Samtidigt kräver det sin författare för att det inte ska kännas sunkigt.

Med bokserien Utanför plan vill Anna Jakobsson Lund skriva om sex på ett sätt som visar hur det kan vara i verkligheten. Att det är något som man gör, inte en sak som man har, och att sex, precis som med allt annat man gör ihop med andra människor, bygger på kommunikation. Utmaningen med att göra det i bokform är dels den som möter alla som skriver om sex, hur blir det erotiskt och inte bara porrigt, dels hur man gör det i lättläst form. Annas lösning är att sätta berättelsen i fokus och att använda ett tydligt språk. Det ska både pirra till och väcka tankar och förhoppningsvis uppmuntra till att visa att man får lov att känna lust och visa att sex inte behöver vara så känsligt eller märkvärdigt.

Sporten som ingång

Att basera böckerna på ett basketlag ger både en kroppslig ingång, sport är ju en fysisk aktivitet, och en naturlig plats för flera karaktärer att mötas. I de första två böckerna är det Arvid och Evelyns relation som står i fokus, men i framtida delar kommer det att breddas till att handla även om andra spelare i laget. Men det finns ytterligare en anledning till att ställa sporten i fokus: Det är mycket enklare att låna och läsa en bok som ser ut att handla om sport än om sex.

Hur tänker Hegas?

Idén om att ge ut böcker som tar sex på allvar, utan att vara för allvarliga, har Hegas haft ett tag. Förlagschef Kinn Danielsson säger att det var när hon läste Caitlin Morans bok Konsten att vara kvinna som hon slogs av behovet att för unga visa att sex inte behöver vara så ansträngt och poserande som den bild man kan få på nätet.

”Det kan vara svettigt, pinsamt och bara väldigt skönt utan att någon behöver förställa sig eller att det blir särskilt komplicerat. Alla känner sig osäkra och otillräckliga ibland men det ska inte hindra oss från att göra något som känns härligt.”

Med Anna Jakobsson Lunds böcker känner vi på Hegas att vi har hittat precis det och vi hoppas att ungdomarna också kommer att tycka det. För vem kan låta bli att vara nyfiken på en bokserie om basket och sex?

Läs vidare vad bibliotekarien Denise tyckte om Utanför Plan-serien