2023-03-01 15:45
Emelie Olofsson

Deckare och thrillers är de mest populära bokgenrerna för vuxna. Och även när det kommer till tv-serier verkar vi älska att sitta som på nålar och se någon annan lösa brott. Och kanske försöka komma på lösningen före kriminalaren, journalisten, åklagaren eller vem nu hjälten är. Barn och unga skiljer sig inte från oss i den här frågan. Lättlästa deckare och spänningsböcker är perfekta för att väcka läslust.

Lös fallet först!

Förutom att deckare är spännande och väcker vår nyfikenhet är de perfekta för att träna problemlösning, kritiskt tänkande och slutledningsförmåga. Dela upp boken i lämpliga delar, låt eleverna läsa och sedan försöka gissa sig till vem som är den skyldiga. Vilka ledtrådar talar för? Vad verkar rimligt? Efter ytterligare några kapitel kan man göra om uppgiften och se om nya ledtrådar tillkommit som förändrar situationen.

Deckarläsning som demokratiövning?

Det är inte ovanligt att den som nystar upp brott i fiktionen är journalist – Annika Bengtzon och Mikael Blomkvist är några välkända exempel för vuxna. En viktig anledning till detta är att journalister ofta ses som en garant för demokrati. Någon som inte är rädd för att undersöka orättvisor i samhället eller för att ställa de där obekväma frågorna. Att lära sig tänka kritiskt genom att fundera över och lösa deckargåtor är helt enkelt en bra träning för att bli demokratiska medborgare.

Konsten att ställa rätt frågor

Vi på Hegas har våra egna grävande reportrar i SPLEJ-gänget. På jakt efter intressanta scoop till sin tv-kanal råkar Peo, Ester, Jamal och Lollo allt som oftast ut för spännande och ibland otäcka händelser. Nu vill vi absolut inte utsätta era elever för fara, men ett sätt att träna kritiskt tänkande och lära sig mer om sin omvärld är ju att undersöka en aktuell fråga i sin närhet. Vilken fråga vill dina elever ha svar på? Ta hjälp av SPLEJ:s reporterblock och låt eleverna träna på att ställa rätt frågor.

Mystery books

Det finns ju många andra sätt att väcka nyfikenheten hos barn och unga. Ni har säkert sett bilder från bibliotek och bokhandlar som vänder alla böcker bak och fram i hyllan med ”Mystery books”. Ett annat alternativ är att slå in böcker i enkelt omslagspapper och skriva en mening om bokens innehåll och nivå utanpå. Låntagaren kanske får fatt i en bok som hen aldrig skulle ha lånat annars.

Röda tråden

Inget väcker engagemang som en tävling. Låt eleverna vässa sina slutledningsförmågor med hjälp av Röda tråden. Välj ut ett antal böcker som på något vis leder fram till ett namn, har en gemensam nämnare eller vars initialbokstäver bildar ett ord … Varianterna här är oändliga. Ställ böckerna väl synliga (och se till att ingen lånar dem under tävlingens gång, eller använd kopior av böckernas omslag) och låt eleverna gissa. Dra en vinnare och ha ett pris redo.

Äggjakt

Påsken närmar sig; gör en liten ägg… bokjakt. Göm frågor, kluringar eller böcker runt om i biblioteket eller på oväntade ställen i skolan och låt eleverna leta. Tillsammans leder de olika ledtrådarna fram till en titel, författare eller en plats. Målet kan vara en utställning om en författare, ett digitalt bokprat som de når via en QR-kod eller ett pris. Enkla priser kan vara Hegas fina vykort med bokmotiv, pennor och sudd eller att klassen får ett extra bokprat.

Våra bästa deckare

Ibland räcker inte tiden till för tävlingar och bokjakter – och man måste inte slå knut på sig själv för att locka till läsning med deckare. Bara ställ upp alla deckare du har inne så lovar vi att de kommer bli lästa. Här kommer våra bästa deckare till skyltningen:

SPLEJ: Splej är inne på bok nummer 17 och det säger väl nåt om dess popularitet. Deckare med avstamp i aktuella, sociala frågor.

Misstänkt: Max drömmer om att bli polis som sin pappa. Och han får verkligen användning för sina detektiv-skills när stan drabbas av inbrottsvågor och vandalism.

Antik-ligan: Deckare och övernaturliga händelser blandas i den här serien om Vilmer, Hai, Juno och Isa som råkar ut för den ena hemsökta prylen efter den andra.

Ringens makt: Nordisk mytologi och nutida deckare i ruskig, ryslig harmoni. Om Iris som tar en ring från en arkeologisk utgrävning och sedan gör allt för att bli av med den igen när hon inser vilken effekt den har på både henne och hennes omgivning.

Märkliga saker: Kanske mer triller med drag av det övernaturliga än deckare. Men Nancy, Peter och Amit får verkligen en hel del att bita i när märkliga saker händer i den här Stranger things-inspirerade serien.

Lisen löser mysteriet: Lisen möter vi i alla möjliga vardagsdramatiska situationer. I den här måste hon hjälpa till när någon på ålderdomshemmet verkar vandalisera och förstöra för farmors ungdomskärlek som ska ha konsert.

Spanar-böckerna: Malva och Hanna kanske inte ser sig själv som deckare, men visst finns det en deckar-vibe när de försöker ta reda på vad som ligger bakom alla mystiska saker som händer runt omkring dem.

Säva spinoff: Å ena sidan epa, meka och pengaproblem. Å andra sidan bedrägerier, inbrott och biljakter. Det är spännande i den nya serien om ungdomar i Sävaträsk.

Knäppa men (nästan) helt sanna berättelser: Korta, knasiga berättelser rakt från verkligheten. Men med lagom många frågetecken för att man ska kunna diskutera dem och fundera på vad det egentligen var som hände.


Hej!

"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium (galet länge, jag vet!) som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se" –Emelie Olofsson