2021-05-26 09:28

I Hegas vårtävling 2021 fick ni i uppdrag att hjälpa Splej-gänget lösa ett nytt mysterium. Ni skickade in nästan femtio bidrag! Helt galet. Alla bidrag lästes av Splej-författaren Torsten Bengtsson som till slut valde en vinnare. Det blev ”Mysteriet med hackarna” som kammade hem segern. Grattis Klass 5 på Husensjö skola!

Agneta Espling jobbar som språkpedagog på Husenjö Skola i Helsingborg. Hon skickade in det vinnande bidraget från klass 5 på skolan:

Mysteriet med hackarna

Plötsligt försvinner en video på Splejs Youtubekanal. Har någon hackat deras kanal? Peo, Ester, Lollo och Jamal upptäcker också att någon lägger ut hemska saker som inte är sant. Vem eller vilka har hackat deras kanal? Ska Splej lösa problemet och få igen sin kanal?

Splej-gruppbild

Grattis klass 5! Hur kändes det att just ert bidrag var Torsten Bengtssons favorit?
- Det kändes så kul att vinna tävlingen, eleverna blev så glada. I årskursen arbetar vi med bokcirklar och jag som språkpedagog och lärarbibliotekarie är engagerad i detta arbete. Jag arbetar med flerspråkiga elever och använder mig ofta av Splejböckerna. Böckerna finns inlästa på Inläsningstjänst och vissa titlar även på arabiska. Eleverna gillar verkligen Splej och Splejböckerna lånas flitigt på skolbiblioteket, berättar Agneta. 

Hur lade du upp tävlingen?
- Eleverna fick information om tävlingen och uppmanades att fundera till nästa dag. I gruppen diskuterade vi följande dag förslagen, bearbetade dem och genomförde därefter en omröstning för det bästa förslaget.

Vinsten var en klassuppsättning. Hur kommer det sig att du valde just Mysteriet med den försvunna tjejen?
- Att jag valde titeln Mysteriet med den försvunna tjejen beror på att jag tycker det finns mycket att diskutera kring boken; utvisningshot, tjejers rätt att gå i skolan, moraliska dilemman såsom att gömma utvisningshotade personer. Det är just detta jag gillar med Torsten Bengtssons böcker att det finns samhällsaktuella saker att diskutera. Splej mysteriet med den försvunna tjejen

Splej-författaren fick välja det vinnande bidraget 

Torsten Bengtsson fick läsa igenom alla bidrag innan han beslutade sig för Mysteriet med hackarna. Men det var inte så lätt att välja! Vi ställde några frågor till författaren. 

Porträtt Torsten Bengtsson

Mysteriet med hackarna vann Hegas tävling! Vad tyckte du om med just det bidraget?

- Det är ett spännande och aktuellt tema om någon/några som hackar sig in SPLEJ´s hemsida eller kanal på nätet. Det kan mycket väl kan vara med i en ny SPLEJ-bok. Men jag tror att det behöver kombineras med något annat spännande. 

- För ett tag sedan fick jag tips från några klasser i Löddeköpinge, de ville att en SPLEJ-bok skulle handlade om godis. Det gillade jag att ta med, men inte som ett eget tema utan det finns med som en del i boken ”Mysteriet med den hemsökta stugan” Där finns det med en man som kallas för ”Godiskungen”. Han har en fabrik som tillverkar godis…

Vi är alla nyfikna! Kommer du att skriva boken nu?

- Det har kommit ut 13 böcker med SPLEJ, nummer 14 kommer till hösten SPLEJ-Mysteriet med den gömda pistolen, nummer 15 är planerad till våren 2022. Därefter kommer nästa bok, den som jag just håller på att tänka ut just nu. Där finns det absolut plats för någon eller några hackare …

Hur känns det att så många klasser engagerat sig i Splej-tävlingen?

- Det är fantastiskt att så många engagerar sig, serien blivit så populär och att det är så många som läser böckerna. Göteborgs Stad valde en bok i serien att gratis dela ut till alla elever i årkurs 3 (Läs mer här!) Det var många tusen elever som fick en egen bok att ta hem. Dessutom gillar jag att skriva böcker om olika aktuella ämnen som händer runt omkring oss i samhället. Det kan bli till långa serien där jag kan utveckla personligheterna i böckerna och ta in fler personer i handlingen. Det blir bara roligare och roligare att skriva SPLEJ-böckerna.