Stefan Lindblad

Hegas författare Stefan Lindblad1. Vem är du?
Jag är född 1965 och bor i Stockholm. Jag arbetar heltid som frilansande illustratör. Bland mina uppdragsgivare finns bokförlag, reklambyråer, olika sorters tidningar och företag i allmänhet. Jag är även konstnär med flera utställningar bakom mig, samt ett antal scenografiuppdrag. Ibland frågar en kund om jag är van att arbeta i stora eller små format. Då brukar jag svara ”Jodå, den största målningen var på 192 kvm. Den minsta en prick på ett papper”. Innan jag började arbeta på heltid som illustratör, arbetade jag bland annat som scenarbetare på Operan och Dramaten.

2. Varför illustrerar du lättlästa böcker?
Hegas kontaktade mig inför boken Spelet av KG Johansson och jag svarade omedelbart ja till att få illustrera boken. Jag har även illustrerat till det engelska förlaget Ransom Publishing, som också ger ut lättlästa böcker. Först och främst vill jag göra så bra bilder som möjligt, sådana som får läsaren att vilja ta boken i sin hand. Bilder som väcker intresse och sätter igång fantasin. Jag vill alltid göra lika bra bilder oberoende vem läsaren är, och sätter alltid samma krav på mig själv. Det som skiljer är att illustrationerna i en lättläst bok inte får vara abstrakta. Bilderna ska stödja texten, och samtidigt stå på egna ben.

3. Vad är det bästa någon sagt om dina illustrationer och konst?
Det var en recension av Ewe Olsson i Östgötakorrespondenten 1998: ”Det händer att man som besökare på en konstutställning känner golvet gunga, väggarna bågna och alla vedertagna formbegrepp ställas på huvudet. Den känslan är påtaglig vid mötet med Stefan Lindblads bilder.” Då blev jag minst sagt glad.

4. Hur får man fler att börja läsa?
Svår fråga, men det jag ofta återkommer till är hur min mamma såg på mitt läsande som liten, och framför allt vad jag läste. Det viktiga för mig är att det läses. Det spelar ingen roll om det är serier, textböcker eller bra magasin. Förr läste jag mycket serier. Allt från Disney, Tintin, superhjältar som Batman till amerikanska Agent X9. Men jag läste även vanliga textböcker. När jag var 13 läste jag Iliaden & Odysseen av Homeros. Böcker om rymden, universum och historiska böcker som fanns i bokhyllan och biblioteket. Min mamma såg tidigt att jag älskade att teckna, måla och läsa. Och att det i serierna fanns en naturlig skola i komposition och bildberättande i de serier jag slukade.

5. Har du nya illustrationer på gång?
Alltid tänkte jag säga. Men vad, det beror på uppdragen som kommer in.

Stefan gör gärna illustratörsbesök.
På ett besök kan han bland annat berätta om hur exempelvis en illustration och bokomslag kommer till. Och om hur hans vardag som illustratör ser ut och vilka verktyg och arbetsmaterial han använder. Och svara på frågor. Han kan ta med en bok & exempel på illustrationer att utgå från.

Läs mera om några av författarens böcker

Det enda rätta
CD ingår! Bok med mp3-skiva i ficka. Är du tuff när det gäller?Bangs moped blir stulen och de andra hakar på för att ta tillbaka den. De gör upp en plan och beger sig in i skogen, utan lyset på, s...
Läs mer
NivåHegas-nivå 4
från 138 kr
Antal:
right