26/6
Hegas

"Den där kunde jag inte recensera! Hur KAN NI ge ut den sortens böcker!?” Så lät det när en missnöjd BTJ-recensent besöker vår monter under AV-medias Inspirationsdag i Kristianstad. Vad fick oss då att ge ut serien Zombie City? Och hur gick det med recensionen?

”Den där kunde jag inte recensera! Hur KAN NI ge ut den sortens böcker!?” Så lät det när en missnöjd BTJ-recensent besöker vår monter under AV-medias Inspirationsdag i Kristianstad. Lite skrämt och nervöst försökte jag möta recensentens kritik:

– Oj, jo, ja, vi har faktiskt diskuterat denna titel i vårt utgivningsråd och kommit fram till att det är den här sortens böcker våra läsare efterfrågar … Vårt huvudfokus är att hitta böcker som våra svårflörtade läsare vill läsa, inte alltid vad de vuxna tycker är bra litteratur – men vi får kanske ta ett samtal till på redaktionen när jag är tillbaka!

Vad har vi nu gjort?

När recensenten rör sig vidare i vimlet tänker jag oroligt ”Oouf! Vad har vi nu gjort!” Samtidigt som att jag känner en viss lättnad över att hon blivit så upprörd att hon skickat tillbaka boken till BTJ och låtit en annan recensent recensera.

Nästa morgon är det första som händer att en skolbibliotekarie börjar peppra mig med frågor och genast vill veta:
– När kommer nästa del i Zombie City serien ut?!
Hon berättar att hon äntligen fått en ovillig läsare att vilja läsa mer tack vare Zombie City.
– Han vill läsa nästa del NU!

Då kände jag verkligen att vi tagit rätt beslut – och wow, vilken härlig känsla!

Zombie City är populär bland barnen  

Zombie City-serien har blivit en av våra absoluta bästsäljare och den ligger dessutom på 10-i-topp listan över våra mest utlånande böcker hos Inläsningstjänst. Vi får ständigt frågor om när nästa del kommer – och det är trots allt bästa betyget!

De dödas stad, som kom ut 2015, är första delen av Zombie City. Då hade BTJ inte börjat med betygssystemet ännu, men här kommer ett utdrag ur recensionen (av den som tog över):

”…För att klara livhanken slänger han konservburkarna mot dem. … Det håller dem på avstånd, men undanröjer inte hotet helt. Först när en flicka med sitt armborst skjuter pilar in i deras hjärnor, avlider de. Krille och flickan Lea flyr upp på en skyskrapas tak. … Nu kan de äntligen bege sig till "De levandes land". Fast i samma stund upptäcker Lea att hon är sårad. Hon bär på smittan, och är redan trött. Krille vill inte men tvingas ändå överge henne … Berättelsen är dramatiskt framförd och illustrationerna i svartvitt fångar väl innehållets karaktär av undergångsstämning. Texten är rak och enkel, och lätt att fångas av. … Det här är fartfylld dramatik på liv och död"
Staffan Engstrand, BTJ-häfte 2015

Kinn Danielsson håller i Zombie City - De dödas stad


Kort om mig

Kinn Danielsson, förlagschef på Hegas. Mamma till två barn som älskade att läsa, men som behövde läsmotivation i högstadiet och två katter som aldrig öppnat en bok.

När jag hamnar i en svacka, och läsningen känns lite extra kämpig, är det viktigt med omslag som drar uppmärksamhet till sig och att de första sidorna i boken fångar in och drar med mig in i berättelsen.