2018-07-09 10:03
Hegas

Häxboken, som är del 1 i en serie, drog min uppmärksamhet till sig redan under min första dag på Hegas, berättar kommunikatören Emma Holmström . Det är något med omslaget som är spännande och fartfyllt. När jag fick chansen ryckte jag ner den från hyllan och läste någon sida, det slutade med att jag slukade de tre delar som finns i dag: Häxboken, Den svarta häxan och Den nya häxan. Alla skrivna och illustrerade av Jan Kjær.

Böckerna passar bra för barn i mellanstadiet som nyligen lärt sig läsa sammanhängande texter. Med korta kapitel och rika illustrationer blir det en dynamisk och fartfylld berättelse som verkligen är spännande. Dessutom samspelar text och bild på ett alldeles speciellt vis – Jan Kjær har nämligen tagit fram ett system som heter Link. Men jag berättar mer om det längre ner!

Det är inte lätt att vara god

Häxboken handlar om Mia som får reda på att hon är en häxa, precis som sin farmor. Men om hon blir en vit eller svart häxa beror helt på hennes egna handlingar. Mia vill så klart vara en god häxa men inser snabbt att det inte är så enkelt. För att lyckas måste hon vara empatisk och ta hänsyn till andra människors situationer – till exempel är människor ibland elaka för att de har det svårt och är ledsna. Då är det inte rätt att hämnas, även om hämnden får Mia att må bra i stunden. Tankeväckande för små som stora!

Häxboken av Jan Kjær rekommenderas av Hegas

Link-systemet lämnar inget åt slumpen

Link är Jan Kjærs eget pedagogiska system för att se till att text och bild är tydligt sammankopplad. Det ger läsaren optimalt stöd eftersom det inte går att tappa bort sig. Link gör det väldigt tydligt vilken text som hör till vilken bild. Jag tycker personligen att link-systemet gör att jag upplever Häxboken som en grafisk roman. Det tror jag kan locka även de ovilliga läsarna. Samtidigt som de känner för att öppna en bok får de hjälp av link-systemet att bli bättre läsare. Trevliga läsupplevelser = ökad läsglädje. Det är min övertygelse i alla fall!

Link är Jan Kjærs system som inte lämnar något åt slumpen.

Här ser du ett tydligt exempel  på hur texten är länkad med illustrationerna. Ungefär 60 procent av all text är länkad till illustrationerna vilket ger maximalt stöd åt läsupplevelsen. Självklart är böckerna utan de röda markeringarna.

Hegas kommunikatör rekommenderar Häxboken av Jan Kjær.

 

Kort om Emma


Hegas ord-, text- och boktokiga kommunikatör som skrek rakt ut i frustration över läsläxan i första klass. När koden väl var knäckt slutade jag inte att läsa. Eftersom mina böckerna ligger i travar hemma drömmer jag om att ha ett rum dedikerat till böcker och läsning. Självklart ingår öronlappsfåtölj, kuddfort och en kaffebryggare i planen.

Kuriosa: Lurar alltid på vänner och bekanta böcker jag aldrig får tillbaka. Jag tycker att det är en komplimang.

    Väck läslusten med dessa!