2/7
Hegas

När mormor var ung försvann hennes mamma utan ett spår. Precis som Isa hade hon ett brunt öga och ett grönt. Robins mormor berättar att det sägs att man är extra mottaglig för den andra världen då. Isa har fullt upp med annat... Bokälskaren Susanne Behrendtz tipsar om en riktigt sommar-mys-rys! En spännande bok för sommarens läsning.

Tonåriga Isa spenderar sommarlovet hos mormor. Mormor bor på landet i Norrland och naturen är närvarande in på knuten med hjortronplockning på myren och bad i sjön. I granngården har en ny familj flyttat in och Isa blir snabbt vän med den jämnårige Robin som bor där med sina föräldrar.

När mormor var ung försvann hennes mamma utan ett spår. Precis som Isa hade hon ett brunt öga och ett grönt. Robins mormor berättar att det sägs att man är extra mottaglig för den andra världen då. Isa har fullt upp med att umgås med mormor, läsa sms från en kompis hon blivit ovän med och lära känna Robin så hon tänker inte så mycket på det.

Men så börjar det hända oförklarliga saker. Isa drömmer konstiga drömmar som får henne att gå i sömnen. Någon skickar musiknoter till henne på mobilen. Åskan går stup i kvarten och en gammal telefon börjar helt plötsligt att ringa. Det är något som inte stämmer. Vad ska hon tro? Stämningen byggs upp stegvis och detta får mig att tänka på min favoritförfattare under slukaråldern; Maria Gripe. En liknande känsla som hennes spännings- och mystikorienterade romaner ger mig den här berättelsen.

Spänningen och mysryset varvas fint med beskrivningen av sommarlovet och den spirande förälskelsen mellan Isa och Robin. Därför vill jag tipsa om Det ringer, det ringer som en utmärkt sommarbok att läsa i hängmattan, men kanske framförallt på kvällen när åskan går... 

Susanne håller i Det ringer, Det ringer

Om Susanne Behrendtz, bokälskare

Har alltid gillat att läsa och gjort det hela mitt liv. Det var en av anledningarna till varför jag valde att bli lärare; att kunna förmedla hur härligt det är med böcker och hjälpa till att ge alla ungdomar läsupplevelser. Att läsa själv eller tillsammans och sedan diskutera gör att upplevelsen växer för alla. Fast att krypa upp i en egen läsvrå och försvinna in i en ny värld är ju inte fel det heller.