2/9
Emelie Olofsson

Äntligen är alla boknördars årliga folkfest tillbaka, efter två år av öken. Hegas kommer såklart ha en monter dit ni kan komma för att prata läslust och lättläst med oss. Vi älskar när ni berättar för oss både vad vi gör bra och vad vi borde göra för att bli bättre! Håll utkik efter våra färgglada hoodies i myllret eller leta upp vår monter A01:12!

Dessutom kommer några av våra författare och vår förläggare Hilma finnas med i både seminarie- och scenprogram. Det vill ni inte missa!

Feelgood för unga – varför saknas det?

Varför finns det så lite feelgood för unga? Behövs det ens, eller är alla ungdomsböcker redan feelgood i och med att de ofta har lyckliga slut? Vad innebär annars feelgood för unga? Författaren Anna Ahlund som ger ut feelgoodserien Fixa! på Hegas och bibliotekarien och bokbloggaren Prickiga Paula samtalar om värdet av underhållning och lyckliga slut i en dyster samtid. Modererar gör Hegas förläggare Hilma Olsson.

Torsdag 22/9, 16-16.45, scen H1. Seminariekort krävs.

Det hjälper inte att tjata. Så får du ovilliga läsare att läsa.

Att svenska barn och ungdomar läser mindre nu än för tio år sedan är ”old news” vid det här laget. Men hur gör man för att vända trenden?

Författaren Pär Sahlin som skriver den populära serien Sävaträsk för Hegas, ungdomsbibliotekarien Martin Bensch från Helsingborgs stadsbibliotek och svenskläraren Annika Sjödahl modererar frågan i ett samtal.

Torsdag 22/9, 11-11.30, Lärarscenen.

Motorkrim och EPA-killar

Går vägen till läslusten via motorer? Författaren och tv-profilen Johan Anderblad och författaren Pär Sahlin, som gett ut bland annat den populära serien Sävaträsk på Hegas, pratar om hur böcker om motorer, EPA och landsbyggdsliv kan vara vägen in i litteraturen för många unga. Representation och igenkänning är viktigt för alla, men extra mycket för de som aldrig tar upp en bok av egen fri vilja. Ebba von Sydow modererar.

Söndag 25/9, 10-10.45, scen J2. Seminariekort krävs.

Läslust åt alla! för alla

Nu i september släpper Hegas en hel bok om läslust. I Läslust åt alla! har vi samlat tips och tricks på hur man får elever att älska läsning. Tipsarna är några av Sveriges bästa läslust-inspiratörer. Under branschdagarna (tors–fre) kan du komma till vår monter och få ett eget exemplar av boken helt gratis. Det enda du behöver göra är att lämna din e-postadress.

OBS! Begränsat antal böcker – först till kvarn!

Demonstrera med oss!

Du kan också komma till oss och göra en demonstrationsskylt. Vad vill du demonstrera mot? Eller kanske för? På torsdagen klockan 15 är alla demonstranter välkomna att visa upp sina skyltar med oss.

Skriv på för bemannade skolbibliotek!

Hegas älskar skolbibliotek OCH skolbibliotekarier. Det borde vara självklart att alla elever i den svenska grund- och gymnasieskolan har ett välutrustat bibliotek, med aktuell och relevant litteratur, på sin skola. Och naturligtvis ska detta bibliotek vara bemannat av en utbildad bibliotekarie som kan undervisa i källkritik och främja läslust. För det krävs tillräckligt många arbetstimmar och förutsättningar för att göra ett bra jobb. I Hegas monter finns en namninsamling för bemannade skolbibliotek – kom och skriv på den!

Varmt välkommen till Hegas på bokmässan 2022!