2022-05-13 19:32

Fotbollsträning och läsning går hand i hand. Det tycker eldsjälen Collins Luther Zola, som erbjuder ett helhetskoncept med läxhjälp på fotbollsklubben Flemingsberg United FC. Ett projekt som handlar om allas rätt till läsning och kunskap – oavsett var man bor.

Under de senaste femton åren hade föreningar lyst med sin frånvaro i Flemingsberg.
– Det saknas aktiviteter och stimulans. Man ger inte barnen i Flemingsberg de förutsättningarna de har rätt till.

Därför grundade Collins och hans kollegor läxhjälpsverksamheten Flemingsberg United Plugg. Tack vare att en lokal stod tom kunde de anordna läxhjälp till barn och unga i anslutning till fotbollsträningen.
– Jag vill inte se barnen drälla runt i centrum, utan kom istället till läxhjälpen och sätt dig med en bok, säger Collins.

collins

Läxhjälp med äldre spelare 

Fem dagar i veckan erbjuder föreningen läxhjälp, högläsning och läsförståelseövningar. Collins berättar att många av barnen dyker upp regelbundet. Läxhjälparna består av unga vuxna som engagerat sig ideellt i verksamheten. Några studerar journalistik, andra spelar själva i herr- eller damlaget.
– Varje vecka året om får ungarna sex timmars extra stöd. Det gör skillnad!

#bookchallenge

Fram till 2019 fanns det inget bibliotek med regelbudna öppettider i Flemingsberg. Därför initierade föreningen #bookchallenge på Instagram, där man bad förlag och privatpersoner att donera böcker till föreningen. Det slutade med att de fick in över 1 000 böcker!
– Vi fick böcker av spelare i Allsvenskan, AIK och Derby. Det var en häftig grej för de små att spelare i Allsvenskan gav böcker till dem, berättar Collins.

Bookchallenge

Offra sina studier för fotboll

Enligt Collins är det inga konstigheter att kombinera fotboll med läsning – fysisk aktivitet gynnar studieresultatet. Samtidigt verkar många pojkar offra sina studier för fotbollen.
– Det finns en förutfattad mening att studier utesluter dina möjligheter att bli fotbollsproffs. Du kastar skolan bara för att du ska träna extra. Därför tror jag att många föreningar hade mått bra av att ha en etablerad läxhjälpsverksamhet för sina spelare.

Skifte i kulturen

Samtidigt berättar Collins att han upplever ett skifte i kulturen kring fotboll och läsning. När spelare i Allsvenskan har en universitetsutbildning i bagaget ger det ringar på vattnet hos de unga fotbollsfantasterna. Kanske är framtidens fotbollsproffs också bokslukare? 

Flemingsberg united logga

Följ Flemingsberg United Plugg på Instagram