2023-02-24 14:04
Hegas förlag

Ett rafflande lättläst äventyr med både hjältar, aliens och rymdpirater. Det väntar i boken Flugo möter alienzz. Helen Larsson har testat att arbeta med läsnyckeln till boken i läroplattformen MeraHegas. Helene summerar: –Eleverna uppskattar särskilt att de själva kan välja hur de svarar på frågorna!

Eleverna väljer själva

MeraHegas hjälper dig att anpassa undervisningen efter varje elevs unika behov. I Helens klass valde hon att arbeta med läsförståelse. Eleverna fick läsa första kapitlet i boken Flugo möter Alienzz och därefter svara på frågorna.
–Eleverna gillade att få svara genom sin läsplatta, säger Helen. De kunde också välja vilket sätt de ville svara på frågorna, vilket underlättade. Särskilt bra var att de öppna frågorna kunde besvaras både genom att spela in tal eller skriva!

Lätt för läraren

För att underlätta ditt arbete som lärare gör MeraHegas det möjligt att anpassa varje läsnyckel efter varje elevs unika behov. Allt du behöver finns samlat på ditt konto.
–Läsnycklarna underlättar vårt arbete med läsförståelse då eleverna har tillgång till flera olika titlar direkt i sin Ipad, menar Helen. Dessutom kan de svara på läsförståelsefrågor i läsplattan och svaren registreras direkt på mitt lärarkonto. Enkelt att ta del av för mig som lärare!

Öva läsförståelse

Det finns många sätt att använda Hegas Läsnycklar i klassrummet. Flugo möter alienzz fungerar bra både för gemensam och enskild läsning. Extra bra för elever som behöver öva på avkodning eller sambandet mellan ljud och bokstav.

Uttryck med olika verktyg

Utöver läsförståelse är boken utmärkt för eleven som övar på att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, eller skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material.

Tips! Gör en egen Flugo-film! Flugo möter alienzz avslutas med en kreativ cliffhanger. Varför inte låta dina elever skapa ett eget filmslut? Ett praktiskt sätt att avsluta läsarbetet i klassrummet och visa hur filmskapande kan gå till.


Hej!

"Jag heter Helen, och är lärare på en grundsärskola i Jönköpings kommun. Jag har arbetat med Hegas Läsnycklar och boken Flugo möter Alienzz. Det var första gången eleverna använda Läsnycklar och eleverna uppskattade arbetssättet! Vi kommer fortsätta arbeta med läsförståelse med hjälp av Hegas Läsnycklar." –Helen Larsson.