24/2
Hegas

Hon är författaren till När allt förändras och Det som inte får hända, älskar skräckromaner och tjuvlyssnar på människor i tunnelbanan för inspiration. Emma Frey-Skött är författaren som började skriva böcker av en slump. Nu vill hon göra böckernas äventyr tillgängliga för fler.

Blev författare av en slump

Emma Frey-Skött bor i en liten lägenhet tillsammans med katten Astrid. När hon inte skriver böcker för barn och ungdomar arbetar hon på bokförlaget Natur & Kultur, där hon bland annat tar fram läromedel till låg- och mellanstadiet. Hon har alltid haft lätt för att skriva och efter en föreläsning om lättläst bestämde hon sig för att ge det en chans. Det blev hennes allra första bok.

Förutom katten Astrid spenderar Emma mycket tid med sin Särbo Jörgen, hunden Leo-Lennart och katten Folke. Och så går ju en hel del tid åt böckerna såklart. Men att hon skulle bli författare var inte något som var helt självklart.

– Jag har alltid haft lätt för att skriva och fantasi har jag så det räcker och blir över. Men det var egentligen en ren slump som gjorde att jag blev författare. Jag lyssnade på en kvinna som berättade om lättläst och hur man skriver det. Efter föreläsningen tänkte jag att jag skulle skriva något lättläst på skoj. Det blev min allra första bok.

Inspiration från verkliga människor

När Hegas frågade Emma om hon ville skriva en bok om kärlek var det som att idén till berättelsen kom av sig själv. Plötsligt fanns bara berättelsen om Leni och Moa där, och det blev boken När allt förändras. En bok om hjärtesorg, och om hur det känns när både pojkvännen och bästa vännen sviker. Men ibland behövs det inspiration utifrån, något Emma gärna hämtar från människor i det verkliga livet.

– Jag tjuvlyssnar jättemycket på folk i tunnelbanan. Då får jag massor av idéer om vad jag kan skriva om.

Emma älskar att läsa böcker, allra helst ska det vara en riktigt bra skräckroman. Så fort hon är ledig upplever hon nya äventyr genom böckerna, men säger också att hon på den vägen även lär sig mycket om andras liv. Och det är just de där äventyren och lärandet om andra som hon vill att alla ska få tillgång till.

– Därför är det superviktigt att lättlästa böcker finns! Och därför älskar jag att skriva lättläst.

Vad handlar När allt förändras om? 

Leni tycker livet är bra. Hon har sin allra bästa kompis Moa och är tillsammans med den snygge och omtänksamme David. Men David har betett sig lite märkligt på senare tid. Och när Leni letar upp honom i skolans replokal går allt det perfekta sönder. Det finns ett innan och ett efter. Innan Leni går in i replokalen kan allt bli bra igen, hela livet kan fortsätta vara bra. Men efter det att Leni öppnat dörren och ser vad som händer där inne är allt för sent. På en sekund förändras allt.

När allt förändras är en bok om hjärtesorg och svek skriven med ett lätt och direkt språk fyllt av känslor. Emma Frey-Skött har gjort en finstämd och lättillgänglig skildring av hur snabbt livet kan gå från lycka och förälskelse till sorg, mörker och ilska i den här boken för unga läsare. Nu finns både del 2, Det som inte får hända, och del 3, Lämnad kvar, ute! 

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: