2022-12-02 11:58
Emelie Olofsson

Fabler, sagor, serier – otaliga böcker genom tiderna har innehållit djur i olika former. Särskilt i barnböcker. Tre hästar, Piratapor och Flugo är exempel på Hegasböcker där förmänskligade djur är huvudpersoner. Och nu har det kommit en ny hästbokserie från Glimma-författaren Marie Helleday Ekwurtzel. I Hästarnas värld berättas historien ur hästarnas perspektiv.

Det finns inget tvivel om att människan länge varit nyfiken på djuren och djurens världar. Hur tänker och känner de egentligen? Historiskt har djurbeteende avfärdats som reflexer och instinkter, men nyare forskning visar att många djur har ett betydligt rikare känsloliv. Men det vi kommer aldrig riktigt kunna förstå djurens känslor. Det är ett mysterium som alltid kommer att locka.

Lättare att fatta

Djur kan också vara söta och gulliga. De är då lätta att känna empati och identifiera sig med, oavsett hur läsaren själv ser ut. Ibland får djuren stå för tydliga egenskaper – vi vet exempelvis att rävar är listiga, kaniner rädda och myror flitiga. Allt det här underlättar förståelse och skapar läslust.

Djur med känslor

Ingen blir förvånad över att öppna en barnbok och se en ko cykla, en häst kamma manen eller en katt skura golvet. Men hur kommer det sig att vi accepterar att djur gör dessa vardagliga människosysslor? Vad är det djuren bidrar med i berättandet? Vi har pratat med författaren Marie Helleday Ekwurtzel om hennes nya serie I Hästarnas värld.

Heroiskt i Hästarnas värld

Böckerna i serien Hästarnas värld handlar om olika hästar i olika tidsepoker och på olika platser i världen. Den gemensamma nämnaren är att huvudhästen på något vis har gjort skillnad, förändrat historien och räddat sig och sitt folk. Och även om berättelserna inte är helt sanningsenliga bygger alla böcker på verkliga historiska händelser.

Häst + historia = sant!

Efter att Marie varit redaktör för serien På plats i tiden, som handlar om barn i olika historiska epoker, var hon sugen på att kombinera sitt stora intresse för hästar med historia. Idén till Hästarnas värld kom när Marie såg en tygkasse med trycket "Save the Earth – It’s the only planet with horses!”.
–Hästar har ju spelat stor roll för människans historia och utveckling, säger Marie. Tack vare hästar har vi kunnat ta oss längre ut i världen, odla på större ytor och utveckla tekniska lösningar. Dessutom har de gett mjölk och kött!

All makt åt hästarna!

Marie ville att hästarna själva skulle få berätta sina historier. Hon menar att vi människor ofta betraktar och behandlar djur som saker. Saker som vi äger och bestämmer över.
– Vi skaffar husdjur och låter dem anpassa sig till oss och våra livsvanor utan att ta mycket hänsyn till deras behov, säger hon.
I Hästarnas värld är människorna istället bifigurer. Det är hästarnas agerande som räknas och driver berättelsen framåt. Hästarna har kontrollen och människorna får hänga med.

Hjälp från ovan

Att vara en häst är inte alltid lätt. En svårighet med jagperspektivet – särskilt med en häst som huvudkaraktär – är den begränsade världsbilden och synfältet. Marie hittade ett sätt att komma runt det. I första boken låter hon till exempel huvudhästen vara vän med en örn som kan se bortom hästens horisont och ge överblicksbilder av situationen.

I hästens skor

Vi kanske inte vet exakt vad en häst tänker och känner, men Maries serie låter läsaren komma lite närmare. Genom att hästarna får förbli hästar – och inte människor i hästskrud –blir det lättare att leva sig in i huvudhästens liv och verklighet.
–Det är viktigt att djuren ska kännas äkta, säger Marie.
När hon skriver Hästarnas värld låter hon förvisso olika djur kommunicera med varandra, men de får behålla sina djurinstinkter. Det ska få läsaren att bli nyfiken på djuren och deras egna unika verklighet. Lockande blir det i alla fall garanterat.