2021-08-09 11:17
Hegas

Under hösten släpps Camilla Jönssons nya skräckroman Vild Ilska, i serien Fenomenet. En ungdomsserie som blandar svåra personliga dilemman med övernaturliga krafter och våld. Redaktionen fick chansen att ställa 3 frågor till författaren! 

Nyfiken på boken? Det här handlar den om:

Något händer Benjamin i skogen. En öronbedövande smäll och en hetta som slår honom till marken. På nyheterna säger de att det är en bolid, en meteor som förstörs i atmosfären. Den verkar ha förändrat Benjamin. När Benjamin blir arg händer det konstiga saker. Saker går sönder och flyger genom luften. När skolans mobbare ger sig på honom får de snabbt ångra sig. Även om Benjamin inte vill skada någon så kan han inte kontrollera sin ilska. Sin vilda ilska.

Hej Camilla! Hur föddes idéen till skräckromanen Vild Ilska?Camilla Jönsson porträtt
Jag har alltid älskat skräck, och har både skrivit och läst mycket i genren. Det är en spännande genre, eftersom i princip allt kan hända. Inget är omöjligt. Man kan vara gränslös på ett helt annat sätt. Just Vild ilska har en intressant historia. Den började som en skrivövning. När jag är ute och håller skrivarverkstäder på skolor och bibliotek brukar jag själv försöka göra samma skrivövningar som jag ger mina deltagare. Den här gången skulle vi skriva tre olika fortsättningar på en scen vi själva hittade på. I min scen var det en kille som blev mulad i snön av ett gäng andra, och i en av fortsättningarna visade det sig att killen hade övernaturliga krafter. Man kan väl säga att det hela slutade ganska otäckt. Den scenen fastnade hos mig, och när Hegas undrade om jag kunde skriva en skräckroman för ungdomar kom jag nästan direkt att tänka på den. Så utifrån den enda scenen byggde jag sen resten av boken.

Berätta om skrivprocessen!
Eftersom Vild ilska är första delen i en serie planerade jag det som skulle hända mycket mer i förväg. Jag hade en ganska lång skiss där jag skrev ner allt och la till nya grejer efter hand. Eftersom jag planerat så mycket i förväg gick det ganska snabbt att skriva sen. I vanliga fall är jag ganska dålig på att planera, utan kommer på mycket medan jag skriver. En annan sak jag funderade på hela tiden var hur jag skulle kunna göra det otäckare. Det är ju skräck, trots allt, och då måste man ta ut svängarna.

Du har skrivit flera böcker om mobbning (Vem bryr sig?, Spelar roll?) Varför är det viktigt att ungdomar läser om mobbning?
Jag tror att det är ett bra sätt för unga att verkligen förstå konsekvenserna av mobbing, både för den som blir mobbad och för den som mobbar. Det fina med litteratur är ju att vi kan leva oss in i andra människor. Människor som kan vara både lika och olika oss själva. Många gånger tror jag att de som mobbar helt enkelt inte tänker på hur deras handlingar faktiskt upplevs av andra. Men genom litteraturen kan de få den insikten.