2019-08-09 10:24
Hegas

När Cecilia Sundh undervisade om forntiden insåg hon att många läromedel fokuserade på södra Sverige. Nästan ingenstans gick det att hitta spännande litteratur om hur livet i norr såg ut. Så hon skrev berättelsen om Älgpojken, den lilla stenålderspojken på tio somrar som räddades av en älg. Böckerna blandar fakta med äventyr och berättar om stenålderslivet i norra Sverige.

Mer än bara historia

Stenåldern är något Cecilia själv är intresserad av. Hon förundras över hur människor kunde överleva utan alla saker som vi idag anser helt nödvändiga. De var enligt henne uppfinningsrika och skickliga på att använda allt i naturen. Tyvärr beskriver de flesta böcker bara hur livet i södra Sverige såg ut och när det gäller stenåldern hör man mest talas om flinta. Detta trots att arkeologiska fynd visat på flera skillnader i hur man levde och vad man använde sig av, vilket fick Cecilia att ta saken i egna händer. Men med böckerna om Älgpojken ville hon trots intresset för historia bjuda på mer än en bara en historielektion.

– Att det är Norrland beror på att jag själv bor här och att det skiljer sig en del mot stenåldern i södra Sverige. En dag fick jag en inre bild av en pojke som blir räddad av en älg när en björn attackerar honom. Jag funderade på vem pojken var och varför älgen räddade honom. Först och främst vill jag ge läsaren ett spännande äventyr men också visa en annan sida av historien, den om Norrland.

När begreppen inte finns

Att skriva böcker om en annan tid kräver att man är intresserad och gör sin faktakoll. Men det gäller också att använda rätt språk. Uttryck och begrepp som inte fanns på den tiden måste skrivas om för att göra berättelsen trovärdig och ge rätt känsla. Något som varit allt annat än enkelt för Cecilia.

– Jag försöker att utesluta alla tidsuttryck som år, månad, vecka, timme, minut, sekund, dag och dygn. Men det är svårt och jag tror att det har slunkit igenom något sånt ord ändå.

Dödens glänta

I del två av Älgpojken har de vuxna i byn bestämt att Vind ska bli sten-smidare, precis som sin mamma. Men det finns någon som inte alls vill att det ska ske och verkar göra allt för att stoppa honom. Samtidigt har byn drabbats av torka och risken för skogsbrand är stor. Läsaren får också lära sig om den röda sanden, rödockra, en typ av sand som vid arkeologiska utgrävningar hittats i vissa gravar och tros ha spelat en viktig roll för de som levde i norra Sverige på stenåldern. Dödens glänta är precis som den första boken fullspäckad med fakta och beskrivningar av hur livet kan ha sett ut under den här tiden. Samtidigt är det främst en äventyrsbok och många av de känslor och dilemman som Vind stöter på är något läsaren kan relatera till flera tusen år senare…