Page 75 - 20_01_Hegas Vårkatalog_FLIP_PDF
P. 75

 Vår våldsamma planet
Här på jorden finns allt vi behöver – luft att andas, mat att äta och rent vatten att dricka. Men vår planet kan också vara våldsam. Vulkaner får utbrott och sprutar ut moln av aska och floder av glödande lava. Jordbävningar får marken att skaka så att byggnader förstörs och orsakar svåra bränder. Tsunamier sköljer med enorm kraft in mot stränder och förstör hela samhällen vid kusten.
Så hur bildas egentligen en vulkan? Och vad gör att vulkaner får utbrott? Varför blir det en tsunami? Hur kan vi förutspå jordbävningar? I den här omskakande boken om naturkatastrofer får du svar på dessa frågor och många andra.
Det här är den sjätte boken i serien Fokus på fakta. I dessa faktaböcker får den vetgirige svar på sina många frågor.
De rikligt illustrerade böckerna med sina enkla texter riktar sig till alla nyfikna, men särskilt till barn i slukaråldern.
Nyhet!
Jan
FOKUS PÅ FAKTA 6 – NATURKATASTROFER ISBN 978-91-7881-369-8 Författare: Alex Woolf Illustrationer: Andy Rowland Översättare: Sara Hemmel Utgivning: 7 januari Pris 139 kr, 27 sidor
Hegas-nivå 5 Från 9 år, Lix 35
                 75
                         FAKTA
  Följden av vulkanutbrott
Effekter på miljön
Laviner av glödande lava och aska bränner sönder marken, slår omkull träd och dödar djur. Pelare av rök och aska sprider sig flera hundra mil över jorden. Tjocka lager av aska tar död på alla växter och förvandlar grön vildmark till
145 kilometer i timmen. På vägen kan den ta med sig träd, stora stenar och annan bråte och förstöra hela städer och byar.
en grå öken. Upp ur vulkanen kommer också farlig gas.
Laharer
Varför händer det?
En lahar består av vulkanaska och vatten. Men varifrån kommer vattnet? Jo, från snö och is på vulkanens högsta punkt, från åskväder som bildas inuti lavarör eller
En lahar är en lerig blandning av vatten och vulkanaska. Laharen flödar ner över vulkanens sidor och ut i dalarna runtomkring. Och fort går det! En lahar kan rinna snabbare än
från regn som fallit efter vulkanutbrottet. Vattnet och askan blandas till en tjock, kletig lera som kan rinna så långt som 16 mil. Till slut stelnar leran och blir hård som betong.
Något som är bra med vulkaner
500 miljoner människor bor på farliga platser vid vulkaner. Många väljer att bo där eftersom jorden är bra att odla på. Vulkaniska bergarter är också bra att bygga med. Och hettan från vulkanerna kan bli till elektricitet.
Men när vulkanerna får utbrott kan de vara livsfarliga. De kan begrava åkrar och grödor, förstöra vägar och slå ut strömförsörjningen.
Vulkanen Nevado del Ruiz i Colombia fick ett utbrott år 1985. Då bildades en lahar, alltså en lavin av lera och slam. Lavinen drabbade staden Armero fem mil därifrån och dödade 21 000 invånare.
Vulkanutbrott förändrar hela landskapet. Men hur bildas en vulkan? Jo, det börjar med rör som går från jordens heta inre upp genom marken. Ur rören sprutar det lava och aska som till slut bildar ett berg. Utbrott kan även äga rum nere i havet. Då skapas undervattensberg som kan bilda öar. När lavan svalnar och blir stel bildas nya bergarter. De kallas magmatiska bergarter. Våldsamma utbrott kan blåsa toppen av vulkaner och vräka ut flera ton aska och sten över många kvadratkilometer. Vulkanens krater blir en enorm grop som kallas caldera. Världens största caldera ligger i Tanzania i Afrika och är över två mil i diameter.
Vår skog är förstörd!
År 2010 fick vulkanen Ejafjallajökull i Island ett utbrott och 250 miljoner kubikmeter aska sprutade upp i luften.
Över hela Europa ställde man
in flera tusen flygresor. Man var nämligen rädd att flygplanens motorer inte skulle fungera på grund av all aska i luften.
10
Då skulle du se vad som hände med berget.
11
Oj, vilket utbrott han fick!

































































   73   74   75   76   77