Page 53 - 20_01_Hegas Vårkatalog_FLIP_PDF
P. 53

  då de vuxna gett signaler om att det är något dåligt som ska undvikas. Undervisningen blir då otillräcklig och eleverna tappar intresset. Kalle påpekar också att det är viktigt att vara konkret.
– Säg vad du menar och förklara så tydligt som möjligt så ökar chansen att alla förstår och risken för missförstånd blir mindre, säger Kalle.
Ett annat tips Kalle nämner är att lägga mycket tid på samtal och reflektioner. När Skolinspek- tionen gjorde en utvärdering av sexualundervisningen var det just samtal och reflektioner som eleverna själva önskade mer av.
Undervisning som möter ung- domarnas vardag
Barn och unga har många frågor och funderingar kring sex, kroppen och relationer och alla har inte någon att prata om detta med. Därför krävs det en undervisning som faktiskt svarar på ungdomarnas frågor och utgår från det generella samtalet. Det görs genom att lägga fram fakta som i vilket ämne som helst. När det gäller reflektioner kring känslor och relationer kan utgångspunkten också vara en bok eller en av de berättelser som finns i Metod- banken. Genom dessa berät- telser kan eleverna vidga sina vyer och upptäcka flera olika relationer och sexuella prefe- renser som alla kan diskuteras på ett likvärdigt sätt.
– Det kan handla om att en del blir kära i personer av
RFSU:s Metodbank bidrar med stöd, tips och konkreta övningar.
 samma kön, en del väntar med sex tills de gifter sig, och en
del har relationer med flera personer samtidigt. En vanlig missuppfattning eller fördom är att sexualundervisningen på något sätt skulle uppmuntra unga till att ha mer sex eller göra att de tar fler risker. Men forskning visar på motsatsen. En allsidig och kunskapsbaserad sexualundervisning gör unga säkrare och tryggare i vad de vill och inte vill.
Inte annorlunda än samhälls- kunskap
Genom att läsa om och disku- tera andras upplevelser eller känslor kan eleverna också hitta en historia att spegla sig själva i. Det kan göra att det man upple- ver känns mindre ensamt, men också att det blir lättare att pra- ta om, när det går att diskutera utifrån en påhittad karaktär. Istället för att prata utifrån sig själv förespråkar Kalle att undervisningen utgår från for- muleringar som ”många känner att ...” eller ”en person som kän- ner såhär”. Det kan också hjälpa att visa på statistik och annan kunskap för att få eleverna att
förstå att vad de känner och upplever förmodligen är ganska vanligt. Det är också viktigt att visa på flera olika exempel.
– Det viktiga är att utgå från det allmänna samtalet, inte från personliga erfarenheter. Och det gäller både elever och lärare. När man pratar om det svenska politiska systemet utgår till exempel inte lärare från vad de själva röstade på i förra valet, och ingen elev behöver säga vad den har för politisk åskådning. Istället använder vi kunskaps- underlag, statistik med mera. Sexualundervisningen ska inte fungera annorlunda.
Har du sett?
VÅGA LÄNGTA
– LÄRARHANDLEDNINGEN ISBN 978-91-7881-410-7
Pris 198 kr, 40 sidor
    53
    13+
  Foto: Daniel Ivarsson















































































   51   52   53   54   55