2021-09-17 14:12
Emelie Olofsson

En ljudbok ska gripa tag i lyssnaren. Vi har bett vår ljudboksexpert Elin plocka fram de bästa och mest populära ljudböckerna för barn i olika åldrar. För 6–8 år är det tydligt att rysligheter och skräck lockar mest. Mellanåldern verkar föredra äventyr och humor. Och de äldsta gillar dystopier och vardagsdramatik. Här kommer 9 lättlästa ljudböcker för barn som är riktigt svåra att slita sig ifrån!

Tips till nybörjarläsaren, 6-8 år: mysrys!

 

Tips till bokslukaråldern, 9-12 år: äventyr och humor!

 

 

Tips till den äldre läsaren, 13+: dystopi och vardagsdramatik!

Läslyssning – hjälper eller stjälper det?

Att läsa med öronen är inget nytt. Redan 1910 släpptes ljudböcker för barn i Sverige. Sedan dess har barnböcker getts ut på grammofonskiva, LP, kassett och CD. De senaste 10 åren har den digitala ljudboken fått ett enormt uppsving på tjänster som Polyglutt/Polylino, Nextory och Storytel. Men många är fortfarande skeptiska till ljudboken. Gör vi barnen en björntjänst när vi låter dem lyssna istället för att läsa ”riktiga” böcker?

Läsning med stöd

Enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2022 lyssnar 20–30 procent av alla barn i åldrarna 8–19 år på ljudböcker. En trend som många menar kommer fortsätta att öka framöver. Samtidigt finns en oro bland vuxna om att ljudböcker inte bidrar till barnens läsutveckling. Ljudböcker för barn ses som en förenklad historia som ska kompensera vid bristande läsförmåga. Lite som att cykla med stödhjul. Hur ska ett barn någonsin lära sig cykla på riktigt, om det alltid finns stödhjul på cykeln?

Läsning ska vara lustfylld

Läsning är en komplex aktivitet som kräver stor kognitiv ansträngning. Det handlar bland annat om att avkoda, sätta samman meningar till en helhet och förstå kontext. Ju fler av dessa delar som är svåra och jobbiga för ett barn desto krångligare blir läsningen. För läsaren med dyslexi, koncentrationssvårigheter, läsovana eller bristande motivation är läsningen extra utmanande. Läsningen blir inte lustfylld och då finns stor risk att läsningen undviks helt och hållet. Det gör i regel att alla annan inlärning också blir lidande.

All läsning är bra läsning

På Hegas tänker vi annorlunda. Vi hade istället sagt: Hur ska ett barn någonsin kunna börja läsa, utan en likvärdig möjlighet att ta till sig text? För vad som ofta glöms bort är att vi alla läser på olika sätt och med olika syfte. Ljudböcker för barn måste inte ses som ett stöd för att träna läsning, utan som en förutsättning för att vissa läsare överhuvudtaget ska kunna ta del av text. All läsning är bra läsning och den bästa boken är den lästa boken. Oavsett hur läsaren väljer att ta till sig texten.

Läslust i alla former

Vi menar allvar med vårt motto - Läslust åt alla. Det är därför Hegas erbjuder ett brett sortiment av lättlästa böcker i flera format. Fysiska böcker, e-böcker med textmedföljning och ljudböcker för barn. Just ljudboken är ett fantastiskt komplement som ger läsaren möjligheten till en fantastisk läsupplevelse utan alla de hinder som vanlig läsning på papper kan skapa.

Så väljer du rätt

Fakta, nybörjarböcker och grafiska romaner – allt går att lyssna på! Det gör att alla läsare, oavsett preferens, kan hitta något som passar dem. På www.hegas.se hittar du alla våra böcker som du kan välja att sortera utifrån läsålder, läsnivå, genre eller specifik bokserie om du redan vet vad som lockar just din läsare. Ju mer du känner läsaren, desto bättre! Kanske föredrar hen skräck framför fantasy eller feelgood? Kanske rör det sig om en ovan läsare som älskar tv- och datorspel? Eller någon som älskar fotboll, eller djur, romantik Hegas har något för alla.

Här hittar du våra lättlsästa ljudböcker för barn!

Vi finns naturligtvis på flera av de stora ljudbokstjänsterna: Storytel och Nextory. För de som lyssnar i skolan så ligger alla våra böcker också på Inläsningstjänst (ILT), Polyglutt/Polylino och Ugglo. Och du! Vi kvalitetssäkrar alla våra inläsningar. Det är extra viktigt för läsaren som sitter med text och ljud parallellt.

Arbeta med ljudböcker för barn i klassrummet!

Läslyssning ökar tillgängligheten till läsning för de elever där läsning utgör en extra utmaning. Att läslyssna utvecklar språket och ordförrådet hos alla läsare, vilket gör att ljudböcker blir ett sätt för alla elever att dela läsupplevelsen, oavsett läsnivå. Därför är det bra att arbeta med ljudböcker för barn i klassrummet.