2022-02-17 14:18
Hegas

Här kommer 7 tips på lättlästa böcker med pojkar som huvudpersoner. Pojkar i knölig vänskap, pirrig förälskelse eller svettiga fotbollsmatcher. Vad tipsar du vidare om? 

 

Tips till lågstadiet 

Vänskap, fotboll och kämparglöd i City BoIS 

City BoIS är en lättläst serie om fotboll, mobbning och kämparglöd. I serien lär vi känna Miro som har svårt att sitta lugnt i skolbänken men lätt att fånga snabba passar på fotbollsplan. Anders Blentares lättlästa fotbollsserie om Milo och laget City BoIS passar de yngre läsarna som älskar fotboll! Korta och drivna kapitel med fartfyllda illustrationer väcker läslusten hos sportintresserade barn i åldern 6-8 år.

city bois

Zom är nästan en vanlig pojke

Zombien Zom är en helt vanlig pojke med helt vanliga kompisar – nästan i alla fall. För Zom är en zombie och hans kompisar är demonen Dem, vampyren Vam, trollet Tor, häxan Hekla och varulven Vera. Tillsammans möter de livets vanliga problem, som tråkiga lektioner i skolan och att ha så roligt på kalaset att man glömmer gå in när klockan blir för mycket. De har bara lite ovanligare sätt att hantera problemen på. Zom bjuder på både humor och skräck för nybörjarläsaren.

zombien zom

 

Tips till mellanstadiet

Sugen på lite superhjälte-action?

Danny är en tjuv. Han stjäl för att hjälpa sin bästa vän som står i skuld till ett kriminellt gäng. Dannys sista uppdrag för att hans vän ska bli skuldfri, blir att stjäla en väska från ett mäktigt företag. Då lägger han vantarna på en mycket ovanlig dräkt. En dräkt som kan göra honom osynlig och ger honom förmågan att gå igenom väggar. Kanske är det exakt vad han behöver för att hjälpa sin far, som sitter i fängelse, dömd för mord... I serien Unga superhjältar råkar helt vanliga ungdomar ut för ovanliga händelser och får övernaturliga förmågor. Det visar sig vara både riskfyllt och svårt, men det verkar som att världen behöver superhjältar.

ghost

Följ John och hans kompisar

I serien Gult kort för vi följa John och hans kompisar som spelar fotboll. Men fokus ligger mer på orättvisor och att våga stå upp för det man tycker är rätt - både gentemot kompisarna i gänget och andra utomstående - än på träningar och matchreferat. Gult kort passar både fotbollsfantasten och den 9–12-åring som vill läsa om knölig vänskap och pirrig kärlek.

gult kort

Vem är Nadir i det nya landet?

Nadir har kommit till Sverige från Syrien och allt är nytt och främmande. Vem är Nadir i allt det här nya? I Syrien simmade han flera gånger i veckan men kan han bara fortsätta med det här? Vad ska hans vänner på boendet säga om det? Och hur vet man om det man känner är rätt? Böckerna om Nadir av Per Sahlin handlar om val och identitet, vänskap och kärlek och de passar 9–12-åringar som vill ha lättlästa böcker med stort innehåll.

nadir

Tips till högstadiet 

När Elis vaknar har strömmen gått 

Avbrottet är en lättläst dystopisk thrillerserie av Daniel Åberg. I serien får du möta sextonåriga Elis som vaknar en morgon och inser att strömmen har gått. Allt i samhället slutar fungera. Vad händer i ett samhälle när all elektronik slås ut? Och kommer Elis att lyckas få tag på insulin till sin mamma med diabetes? Daniel Åberg är känd från ljudboksvärlden med sina böcker Virus. Nu debuterar han med lättläst hos oss på Hegas med en riktigt nervkittlande läsupplevelse för ungdomar.

 En värld i mörker

 

Häng med Joar!

ÄNTLIGEN! Med glimten i ögat och snus under läppen serverar Pär Sahlin i Sävaträsk en berättelse om kärlek, epa-traktorer och oväntad vänskap. Perfekt för alla ungdomar som vill känna igen sig och samtidigt skratta när de läser! Genom Sävaträsk får vi följa Joar, Lukas och Minna bland andra på resan mot vuxenskap. En EPA bär dig lång väg!

sävaträsk 

Nu har du fått massa tips på böcker med pojkar som huvudpersoner. Här hittar du ett inlägg med starka tjejer