2022-03-22 08:52
Hegas

Finns det något mer underbart än att möta en alldeles nybliven läsare – någon som har alla böcker framför sig? Oändliga världar och underbara äventyr! Alla ord, historier och århundraden av erfarenheter som ryms mellan pärmarna!

Okej, det kanske inte är med världshistoriens samlade litteratur som vi möter dessa nya läsare. Istället behöver vi presentera enkla, roliga, spännande böcker som barnen kan känna igen sig i och ta sig genom med en känsla av att allt är möjligt. 

Här kommer tips på fem böcker att sätta i händerna på nybörjarläsaren:

Super-serien – Natt-ödlan  

Natt-ödlan av Jan Kjær är första delen i en ny serie enkla böcker om superhjältar. På bara några få meningar per uppslag lyckas författaren få till en riktigt spännande berättelse om städaren Gorm som efter ett ödlebett blir förvandlad till hjälten Natt-ödlan.

natt-ödlan uppslag

Riddar Klant – Väck inte prinsessan!

Här har vi ytterligare en ny bekantskap. Antihjälten riddar Klant får i uppdrag att rädda staden från en snarkande prinsessa, men han får absolut inte väcka henne. Vad Klant inte vet är att prinsessan också är ett troll, och uppdraget går inte riktigt som planerat. Med härligt färgglada bilder och mycket humor kan det här bli en favorit för alla nya läsare.

riddar klant

Pinsamt Hallon

Hallon är ju världens snällaste häst, men hon är också en buse. När Tyra och Lisa behöver pengar ordnar de ponnyridning i parken. Det går bra och pengarna rullar in. Men så kommer en gammal tant och vill rida. Pinsamt ju! Ponnyridningen är ju för barn. Och medan Tyra och Lisa räknar pengarna smiter Hallon in i en trädgård. Ännu pinsammare!!!

Pinsamt hallon

Nomerna – Den spännande resan

Aiko har fått nya kartor, men på en av dem är det en tom fläck på toppen av ett berg. Aiko blir så nyfiken på vad som döljer sig där och ger sig ut på ett äventyr tillsammans med sin robot för att kunna göra klart kartan. De råkar ut för den ena faran efter den andra, men till slut når de sitt mål. Men är det verkligen en bra idé att avslöja vad som finns på berget? Det är färgfyllt och spännande i den här sjätte delen om Nomerna.

den spännande resan

Flugos häftiga tricks  

Flugo är tillbaka och han är på hugget med en massa nya tricks. Buzz har tränat honom och han älskar att visa upp sina konster. På cirkus går det bra men vid matbordet är det inte lika populärt. När Buzz blir retad kommer dock konsterna verkligen till användning.

Flugos häftiga tricks

Vad väljer du?